Συνέδριο για τους Αγρότες: «Να κάνουμε τρόπο ζωής τη γεωργία»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής», επισημαίνει πως μετά την απόφασή του να μπει τέλος στις παράλογες, όπως τις χαρακτηρίζει, ενισχύσεις στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, τα χρήματα θα επιστραφούν εκεί που ανήκουν.

«Τις επόμενες ημέρες», είπε, «θα συναντηθώ με αρμόδιους φορείς, όπως οι σύλλογοι πολυτέκνων, ώστε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση.

Το επίδομα αυτό θα μπορεί να είναι της τάξης των χιλίων ευρώ ετησίως για περίπου πέντε χιλιάδες οικογένειες, ανάλογα με τα έσοδα του ΕΛΓΑ κάθε χρόνο».

Επίσης, ανέφερε ότι μετά την εξισωτική και την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, η επόμενη μεγάλη ένεση ρευστότητας σε αγρότες και κτηνοτρόφους είναι η προκαταβολή του 50%, ήτοι 1,1 δισ. ευρώ, της ενιαίας ενίσχυσης, των αγροτικών επιδοτήσεων δηλαδή, εντός του μηνός Οκτωβρίου.

«ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Η ΓΕΩΡΓΙΑ»

«Φιλοδοξία μας να αναδείξουμε την περιοχή της Ορεστιάδας ως το γεωργικό απόθεμα και πλεονέκτημα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και το συνέδριο σε έναν θεσμό εθνικής εμβέλειας, για τα ζητήματα της γεωργίας και της αγροτικής οικονομίας. Το πρώτο και σημαντικό βήμα έγινε», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας Νικόλαος Λυμπερίδης, κατά τη λήξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Να κάνουμε τρόπο ζωής τη γεωργία».

Στην επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Ορεστιάδα, συνέβαλαν 58 άτομα (εισηγητές, πανεπιστημιακοί, γεωτεχνικοί, αγρότες, παραγωγοί, επιχειρηματίες τοπικής και εθνικής εμβέλειας), γεγονός που δικαιώνει -όπως τονίστηκε – τους διοργανωτές του συνεδρίου να αναλάβουν άμεσα και άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού ειδικότερα για τις νέες συνθήκες που θα διαμορφώσει η υπό αναθεώρηση Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, τα προβλήματα που θα προκύψουν αλλά και τη δυνατότητα για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, αναφέρθηκαν στις εισηγήσεις τους ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, ο πρώην αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Λουλούδης και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Μελάς.

Όπως σημείωσαν οι περισσότεροι ομιλητές, ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον της γεωργίας, είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ και ειδικότερα σε συνθήκες μιας πρωτοφανούς και πρωτόγνωρης κρίσης, αναδεικνύοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τα θετικά παραγωγικά πρότυπα και την ανάγκη υλοποίησης πολιτικών ανασυγκρότησης της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας. Ταυτόχρονα, η ανασυγκρότηση της υπαίθρου, με τη γεωγραφική, την οικονομική, την προγραμματική, την κοινωνική, την περιβαλλοντική, την πολιτισμική και την πολιτική διάστασή της, συνιστά μια σημαντικότατη πρόκληση για το σύνολο των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας και της περιφέρειας.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας, ο Δήμος Ορεστιάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Νέας Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

One thought on “Επίδομα 1000 ευρώ σε 5.000 αγροτικές οικογένειες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.