Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις σχετικά με την οργάνωση End National Debt

Με μία αυτοκριτική επιστολή, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μέρυλαντ και συγγραφέας Θεόδωρος Καρυώτης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας – και άρα, προσωπική επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου – εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαχώρισε τη θέση του από την οργάνωση E.N.D. του γιατρού Μανόλη Λαμπράκη και Αρτέμη Σώρρα.

“Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την καλοπροαίρετη ανάμειξή μου σε μια τέτοια υπόθεση με την οποία ουδεμία σχέση επιθυμώ πλέον να έχω”, γράφει ο καθηγητής Καρυώτης, από τους πρώτους που αντιλήφθηκε την αξία της ανακήρυξης της ΑΟΖ από την Ελλάδα και αγωνίστηκε για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης.

O ίδιος τόνισε ότι: “Δυστυχώς, με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους, κατάλαβα ότι η υπόθεση θύμιζε νερό του Καματερού και υπέβαλα την παραίτηση μου”, γράφει, ενώ περιγράφει πολλά από τα άτομα της οργάνωσης END ως “οπαδούς της Χρυσής Αυγής και Δωδεκαθεϊστές”.

Ο κ. Καρυώτης που σήμερα, εκ των υστέρων, αποκηρύσσει την οργάνωση αναφέρει όλο το χρονικό της συμμετοχής του στην υπόθεση. Υποστηρίζει βέβαια, σήμερα, ότι τον χρησιμοποίησαν επιχειρώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αφελή.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Θεόδωρου Καρυώτη:

“Επειδή το όνομά μου έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην υπόθεση End θεωρώ απολύτως αναγκαίο να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα.

Το καλοκαίρι το 2011 γνώρισα στη Νέα Υόρκη, τον ιατρό Μανώλη Λαμπράκη και μου ανέφερε ότι θαύμαζε τη δουλειά μου στο θέμα της ΑΟΖ. Αργότερα μου σύστησε τον κ. Αρτέμη Σώρρα, λέγοντας μου ότι ο κ. Σώρρρας είχε στην κατοχή του 40 μετοχές μιας κάποιας τράπεζας που λεγόταν Τράπεζα της Ανατολής και με παρακάλεσε να κάνω μια αποτίμηση αυτής της μετοχής, καθόσον γνώριζε ότι είμαι οικονομολόγος και θα μπορούσα να κάνω μια τέτοια αποτίμηση. Μου εξήγησε επίσης ότι αυτή η μετοχή δεν είχε αγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα.

Με τους υπολογισμούς που έκανα έφτασα στο συμπέρασμα ότι η αξία της μετοχής σήμερα έφτανε στο εξωφρενικό και ασύλληπτο ποσό των 675 δισ. ευρώ. Δυο ημέρες αργότερα ο Λαμπράκης με επισκέφθηκε αργά το βράδυ σε φιλικό σπίτι στη Νέα Υόρκη και μου ζήτησε να υπογράψω αυτή την αποτίμηση, πράγμα που έκανα. Σημειώνω επίσης ότι ουδέποτε εξέφρασα γνώμη για τη μετοχή που μου έδειξαν αναφορικά με τη γνησιότητα της ή εάν είχε γίνει εκκαθάριση αυτής της μετοχής.

Αργότερα, ο Μανώλης Λαμπράκης αποφάσισε να δημιουργήσει μια οργάνωση που την ονόμασε END που είναι τα αρχικά των λέξεων End National Debt. Διόρισε τον εαυτό του πρόεδρο της οργάνωσης και εμένα αντιπρόεδρο. Δυστυχώς εγώ δεν έφερα καμία αντίρρηση γιατί δεν γνώριζα ότι σκεφτότανε να με χρησιμοποιήσει στα σχέδια του μια και κάποια στιγμή θα χρησιμοποιούσε την επιστημονική αλλά και την πολιτική μου υπόσταση.

Ξαφνικά, την ίδια περίοδο εμφανίστηκε ο κ. Αρτέμης Σώρρας λέγοντας ότι έχει στη διάθεσή του ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας 2,8 τρισ. δολαρίων. Δυστυχώς ούτε τότε έφυγα από την οργάνωση. Αρχισα βέβαια σιγά σιγά να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά και ιδιαίτερα πρόσφατα όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι πολλά μέλη ήταν οπαδοί της Χρυσής Αυγής και Δωδεκαθεϊστές.

Επαψα να είμαι μέλος της οργάνωσης, πολύ καθυστερημένα, την 9η Σεπτεμβρίου 2012. Εκείνη την ημέρα συνάντησα τον Μανώλη Λαμπράκη στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας και του είπα προφασιζόμενος ότι υπάρχει πιθανότητα να αρχίσω να εργάζομαι για το ελληνικό δημόσιο και επομένως, με βάση τους κανονισμούς της οργάνωσης, δεν μπορούσα να παραμείνω μέλος της εκτός εάν ο μισθός μου προέρχεται όχι από το ελληνικό δημόσιο αλλά από την ίδια την οργάνωση. Τον ερώτησα εάν η πάμπλουτη οργάνωση ήταν σε θέση να μου παρέχει αυτό το μισθό και μου τόνισε ότι η οργάνωση δεν διέθετε χρήματα για κάτι τέτοιο. Προηγουμένως βέβαια μου είχε αναφέρει ότι η οργάνωση διέθετε 600 δισ. δολάρια για να σώσει την Ελλάδα και άλλα 50 δισ. για να σώσει την Κύπρο. Δυστυχώς με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους, κατάλαβα ότι η υπόθεση θύμισε το νερό του καματερού και υπέβαλα την παραίτησή μου.

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την καλοπροαίρετη ανάμειξή μου σε μια τέτοια υπόθεση με την οποία ουδεμία σχέση επιθυμώ πλέον να έχω.

Ο κ. Καρυώτης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας”.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.