Συγκομιδή από το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη και οι προσθετικοί λογαριασμοί…

http://4.bp.blogspot.com/-4w8hnNoA-TE/UHBAi2dxJ9I/AAAAAAAA7VA/p1K4HjmkZ4I/s1600/2.jpgΑυτό το καλοκαίρι δεν ήταν όμοιο με τα προηγούμενα. Είχε πολλές ξεχωριστές στιγμές, που κράτησαν μόνιμη θέση στο ταξίδι της μνήμης.

Ντυμένες με μουσικές και ανεξίτηλα χρώματα. Εμποτισμένες στη δροσιά των παιδιών. Διανθισμένες από τη συμμετοχή των συμπολιτών μας.

Εμπλουτισμένες από τη συνεργασία των όμορων Βιβλιοθηκών Γρεβενών και Σιάτιστας. Πλημμυρισμένες από ευχαρίστηση, που πηγάζει από την ικανοποίηση του αποτελέσματος. Φορτισμένες από τον οίστρο του προγραμματισμού και της δημιουργίας.

Από την κοινή συνάντηση των Βιβλιοθηκών, στη Βέροια, 14-16 Μαρτίου, έγινε σ’ όλους εμάς, όταν έφτασε η πληροφόρηση, μια εκκένωση και ταυτόχρονα μια μετάγγιση ενέργειας, ιδεών, αντιλήψεων, νέων πρακτικών και δημιουργικών πρωτοβουλιών. Πρωτοβουλίες, που μορφοποιήθηκαν και  σχηματοποιήθηκαν σε προκλητική πρόταση για μια δυναμική έξοδο της Βιβλιοθήκης. Ήταν μια πρόταση που ήρθε σαν ώριμος καρπός, στην γεμάτη αδημονία προσμονή μας για την ανάπτυξη της παρεμβατικής μας δράσης στην κοινωνία της πόλης μας. Βαθειά επιθυμία μας ήταν η αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης σε Κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας και σε Εστία της Δια Βίου Μάθησης.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση λοιπόν, διασκεδάσαμε την πολύχρονη αναμονή μας με την πρόταση της Future Library. Την ντύσαμε με τα τοπικά μας χρώματα και την εντάξαμε  στην Πανελλαδική προσπάθεια της καλοκαιρινής εκστρατείας με την κοινή προσφώνηση «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη».

Η συγκομιδή, με το τέλος του προγράμματος, ήταν, χωρίς υπερθεματισμούς και φανταχτερές διατυπώσεις, πολλή καλή: Διοργανώθηκαν 29 εκδηλώσεις και συμμετείχαν 1.107 συμπολίτες μας (697 παιδιά και 410 μεγάλοι).

Η επιτυχία οφείλεται στους 13 εθελοντές εμψυχωτές, στους 24 εθελοντές συνεργάτες, στους 2 υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης Σιάτιστας, στους 2 υπαλλήλους βιβλιοθηκονόμους και τον προϊστάμενο της Βιβλιοθήκης Γρεβενών.

Θα ήταν παράληψη και θα αδικούσαμε το μέγεθος της προσπάθειας, αν δεν τονίζαμε την αφειδώλευτη εργασία των δύο βιβλιοθηκονόμων της Βιβλιοθήκη μας: Οι  εν λόγω υπάλληλοι προσέφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανυστερόβουλα, έχοντας  την μεγαλύτερη ευθύνη για την επιτυχία των δράσεων. Βιώνουν όμως μια κατάσταση ιδιαίτερη, ήτοι, εργάζονται, χωρίς να πληρώνονται για την εργασία τους, εδώ και τέσσερα χρόνια, από την Πολιτεία. Η αγάπη τους όμως, για την Βιβλιοθήκη, λειτούργησε ως συγκολλητικός αρμός για την επιτυχία των εκδηλώσεων.

Πολλοί λένε, ότι οι αριθμοί είναι αψευδείς μάρτυρες του απολογισμού. Αλλά, σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο απολογισμό, είναι τόσο στεγνές οι αποτυπώσεις τους, ώστε, να αδυνατούν να εκφράσουν το μέγεθος του αποτελέσματος. Το μέγεθος του συναισθηματικού φορτίου, που ακολουθώντας τη δική του διαδρομή άγγιξε σε βάθος τον ψυχισμό των παιδιών, την συμπεριφορά των μεγάλων και την ηθική ικανοποίηση των εθελοντών συνεργατών. Και ακόμη το μέγεθος του παιδαγωγικού αποτελέσματος, παρ’ ότι δεν υπάρχει μελλοντόμετρο για τη μέτρηση του, η αποτύπωση του, θα μείνει στο διηνεκές, ως αέναη συγκομιδή, η οποία θα διαπερνάει την κάθε μας στιγμή, και  θα κληρονομείται, ως πολιτισμική συμπεριφορά στην επόμενη γενιά.

Αυτοί είναι οι προσθετικοί λογαριασμοί, που με το άθροισμα των αριθμών θα μπορούσαμε να πούμε ότι αγγίζει, κατά κάποιον τρόπο, τον απολογισμό του Καλοκαιριού.

Και σαν παραμύθι…

Από τον τόπο «της ανθισμένης ροδακινιάς», η  Future Library άγγιξε με το μαγικό της, ραβδί, τις σκονισμένες προθήκες της Βιβλιοθήκης. Και τα βιβλία άρχισαν να λάμπουν και να μας προσκαλούν, για μια άλλη σχέση και συνεργασία. Μια σχέση και συνεργασία που καθιέρωσαν τη Βιβλιοθήκη σε Κέντρο πολιτιστικής αναφοράς για την πόλη μας. Που η ψυχαγωγική μάθηση έβαλε στο ακόνι τον νου και έδωσε φτερά στη φαντασία.

Με το «αμπάρι» μας γεμάτο, από τη συγκομιδή του καλοκαιριού, θα γίνει πιο ζεστή και φιλόξενη τη Βιβλιοθήκη μας, για τις χειμωνιάτικες ημέρες.

Ευχαριστούμε τη Future Library και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως και τα τοπικά ΜΜΕ και όλους όσους στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια μας, να βάλουμε τα θεμέλια, για την Βιβλιοθήκη του μέλλοντος, στα αγαπημένα μας Γρεβενά.

Ο προϊστάμενος

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.