Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελάριου γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού – Δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα – Βενιζέλος: πολύ σημαντική η επίσκεψη – Θετική υποδοχή από ΔΗΜΑΡ

Στην Αθήνα την Τρίτη η Ανγκελα Μέρκελ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και του Reuters η Ανγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 9 Οκτωβρίου. Είναι η πρώτη φορά που η γερμανίδα καγκελάριος θα έλθει στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά. Ο γερμανικός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί στην Ευρωζώνη. Αυτό το κάνουμε» συνέχισε «και μέσα από τα προγράμματα που αυτή τη στιιγμή εφαρμόζονται στη χώρα. Η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στη μεταρρυθμιστική θέληση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά».

Η κυρία Μέρκελ η οποία θα φτάσει στην Αθήνα γύρω στις 12 το μεσημέρι θα συνοδεύεται τους τρεις βασικούς συμβούλους της και από τον εντεταλμένο της για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης υφυπουργό Εργασίας Γιόακιμ Φούχτελ.

Η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά σύμφωνα με την γερμανική Καγγελαρία θα γίνει στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε το ΒΗΜΑ ότι η κ. Μέρκελ δεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Δήλωση Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου από το ταξίδι του στο Παρίσι, ερωτηθείς για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, σχολίασε ότι είναι θετική εξέλιξη και πρόσθεσε:

«Θα υποδεχτούμε την κ. Μέρκελ όπως αρμόζει σε ηγέτη φίλης χώρας, όπως είναι η Γερμανία».

Δήλωση Βενιζέλου για την επίσκεψη Μέρκελ

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την παρακάτω δήλωση για την επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα:

«Είναι πολύ σημαντική για τη χώρα η επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη.

Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη συνολική, πραγματική κατάσταση της χώρας, που βρίσκεται στα όριά της και να ζητήσουμε, με συγκροτημένο τρόπο, να διαμορφωθεί το ολοκληρωμένο πλαίσιο εξόδου από την κρίση, όπως είχα την ευκαιρία να το παρουσιάσω στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζω ότι πυρήνας του πλαισίου αυτού είναι η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους, τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα και η πλήρης και άμεση εκταμίευση της δόσης. Μόνον έτσι το πακέτο των μέτρων θα είναι το τελευταίο και μόνον έτσι μπορεί να αλλάξει το κλίμα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για την Ελλάδα.

Είμαστε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ώστε να συμβάλουμε στην πειστική παρουσίαση των εθνικών θέσεων».

Θετική υποδοχή της Μέρκελ από τη ΔΗΜΑΡ

Θετικά υποδέχτηκαν στα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου την είδηση της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας ΄Ανγκελας Μέρκελ στην Αθήνα. Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι η κυρία Μέρκελ φτάνει στην Ελλάδα για συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία, έχοντας στις ..αποσκευές της μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την έξοδο από την κρίση.  Το ηγετικό επιτελείο του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη εκτιμά   -και ελπίζει- ότι το ταξίδι αυτό θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με θετικές πολιτικές δεσμεύσεις εκ μέρους της Γερμανίας, ενόψει και της διαμορφωσης του τελικού πακέτου μέτρων,  στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος «η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι τέτοιου είδους επισκέψεις προαναγγέλουν κάτι θετικό και πραγματοποιούνται, συνήθως,  ως δείγμα στήριξης σε μια προσπάθεια. Βεβαίως περιμένουμε την έκβαση της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ».  Και πρόσθεσε: «Είναι μια χρυσή ευκαιρία για να εκθέσει ο πρωθυπουργός με τον καλύτερο τρόπο τις διεκδικήσεις της χώρας μας».

Γ. Μιχελογιαννάκης: Διαδήλωση στη γερμανική πρεσβεία

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης προτείνει να οργανωθεί την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 «μαζική, παλλαϊκή, ειρηνική διαδήλωση» στην Γερμανική Πρεσβεία. Όπως σημειώνει αυτή η διαδήλωση, «πολιτισμικά αντάξια της ιστορίας μας, διαφυλάσσοντάς την από τον κάθε είδους κακόβουλο και «κουκουλοφόρο»», πρέπει να θέτει  ως πλαίσιο τα εξής τρία ζητήματα:

«1.Η θέση μας είναι γονιδιακά στην Ευρώπη

2.Διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

3. Διμερής διακρατική συμφωνία για πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών, όσον αφορά τα σκάνδαλα  που αμαύρωσαν τις ιστορίες μας».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά Μέρκελ

Παναττική τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος, κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν πως «απαντούν με κινητοποιήσεις στην  νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυρίας Μέρκελ και του ηγετικού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά και το συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει – σε προηγούμενο χρόνο – οι δύο οργανώσεις για την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.