Σημαντικά μειωμένα είναι τα τροχαία ατυχήματα στη Δυτική Μακεδονίας τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, φέτος τον Σεπτέμβριο παρατηρείται μείωση κατά 83,33% των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ειδικότερα, σε Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά καταγράφηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο 13 τροχαία ατυχήματα έναντι 28 τον περσινό Σεπτέμβριο. Μόνο ένα απ’ αυτά ήταν θανατηφόρο έναντι 6 πέρυσι, ποσοστό μείωσης 83,33%. Επίσης σημειώθηκαν φέτος 2 τροχαία με σοβαρό τραυματισμό έναντι 3 πέρυσι, μείωση 33,33%. 10 τροχαία με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 19 πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μείωση 47,37%.

Συνολικά φέτος τον Σεπτέμβριο 17 άτομα έπεσαν θύματα τροχαίων ατυχημάτων έναντι 57 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον φετινό Σεπτέμβριο, ένας έπεσε νεκρός στο βωμό της ασφάλτου, έναντι 9 τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ υπήρξαν 3 σοβαρά τραυματίες έναντι 6, καθώς και 13 ελαφρά τραυματίες έναντι 42.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική – τροχονομική έρευνα, είναι: Υπερβολική ταχύτητα, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, οδήγηση σε κατάσταση μέθης, απόσπαση προσοχής του οδηγού λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου, μη χρήση ζώνης και κράνους.
Δράσεις Τροχονομικής Αστυνόμευσης.

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας και οι Υπηρεσίες μεικτής αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον Σεπτέμβριο του 2012, πραγματοποιήθηκαν 6.212 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 56 παραβάσεις. Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων και 981 επικίνδυνες παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν : 471 για υπερβολική ταχύτητα, 1 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 38 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 19 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 35 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 15 για αντικανονικό προσπέρασμα, 9 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων, 61 παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο., 12 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά, 2 για μη κίνηση στο άκρο αριστερό του οδοστρώματος, 219 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων, 5 για αντικανονικούς ελιγμούς, 37 για μη χρήση προστατευτικού κράνους και 1 για παράνομη διαφημιστική πινακίδα

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, γι’ αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας, όπως:
• Πρέπει να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
• Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
• Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
• Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, να φοράμε πάντα κράνος.
• Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας και να τους φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
• Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα.
• Ποτέ δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.
• Σταματάμε πάντα στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα.
• Δεν παραβιάζουμε ποτέ τα όρια ταχύτητας.
• Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε.
• Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς.
• Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.