Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκου και των διαδηλωτών – Σε εκδήλωση στο θωρηκτό Αβέρωφ ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος – Τρεις τραυματισμοί και τρεις συλλήψεις

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/ED1892EBBBAA77EE222755EBB239887E.jpgΑμηχανία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρτνηση και στον πολιτικό κόσμο της χώρας η ευκολία με την οποία εισέβαλαν στον αύλειο χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, απλήρωτοι επί μήνες.

Οι διαδηλωτές που αρχικά ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στην πύλη του Πενταγώνου, παρότι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε ένα ακόμη προγραμματισμένο ραντεβού με την πολιτική ηγεσία, άρχισαν να πολιορκού την είσοδο, ξήλωσαν τα ρολά που είχε κατεβάσει η φρουρά και μετά από κάποιες μικροσυγκρούσεις μαζί τη πέρασαν ομαδικά με τα πανό τους μέσα στο στρατόπεδο.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια εισβολή εργαζομένων στο Πεντάγωνο, με εξαίρεση το επεισόδιο με τους απόστρατους τον Οκτώβριο του 2011, οι οποίοι είχαν μπει κι αυτοί επεισοδιακά στο προαύλιο μετά από ένα 24ωρο παραμονής στην πύλη επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες και δεν φαίνεται ότι η κατάσταση θα αλλάξει ούτε το ερχόμενο τρίμηνο, ενώ όλο αυτό το διάστημα εργάζονται εκ περιτροπής μια ημέρα την εβδομάδα.

Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Ο αρχηγός του Επιτελείου Μιχαήλ Κωσταράκος, ένας στρατηγός σε ρόλο διαπραγματευτή με την ντουντούκα στο χέρι να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους εξοργισμένους διαδηλωτές, ρωτώντας τους πως διανοήθηκαν να μπουν σε στρατόπεδο και γιατί έσπασαν την πύλη κραδαίνοντας μαύρες σημαίες, εξαργιώνοντάς τους περισσότερο.

Οι διαδηλωτές, που είχαν κάνει κατάληψη στα σκαλιά, ζητούσαν να βγει ο υπουργός, αφού τα αιτήματά τους δεν στρέφονταν προς το στράτευμα, αλλά στην πολιτική ηγεσία. Ωστόσο ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος μετέβαινε στις εκδηλώσεις στο Θωρηκτό Αβέρωφ, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 ετών από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Πάντως στο πραύλειο του Πενταγώνου δεν εμφανίστηκε για ώρα και κανένας από την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Κατά την εισβολή οι άνδρες της Στρατονομίας που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο προαύλειο αποχώρησαν. Στο προαύλειο παρέμενε επί ώρα σε στάση αναμονής και μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία έλαβε εντολή δύο ώρες μετά, γύρω στις 11.00, να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τα σκαλιά. Ακολούθησε σύγκρουση με εκτόξευση πολλών δακρυγόνων, εξαιτίας των οποίων ένας εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα αντιπροσωπεία τους είχε μπει στο υπουργείο, όπου έχει δεχθεί να τους δει ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης, εφ΄όσον ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εν τω μεταξύ στην αυλή η Αστυνομία είχε αρχίσει να προχωρά σε συλλήψεις διαδηλωτών για αντίσταση κατά της Αρχής – τουλάχιστον πέντε άτομα είχαν οδηγηθεί στην κλούβνα μέχρι τις 11.30 υπό ταχειροκρτοτήματα των υπολοίπων διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και τουλάχιστον τρεις τραυματίες.

TO BHMA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.