Με απαιτήσεις για «περισσότερο αίμα» επέστρεψαν χθες στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικας. Το κλίμα στις συναντήσεις τους τόσο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν βαρύ.

Ενδεικτικό είναι ότι η συνάντησή τους με τον κ. Σαμαρά διήρκεσε μόλις μισή ώρα, ενώ και η παραμονή τους στην οδό Νίκης ήταν πολύ συντομότερη από τα συνήθη και περιορίστηκε στα 80 λεπτά.

Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτήριζαν χθες οριακό το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαβουλεύσεις, αλλά «ξόρκιζαν» τον όρο εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, άρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ακόμα πιο γλαφυρό είναι το σχόλιο που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», έκανε στέλεχος της Τρόικας: «Βρήκαμε τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι τα είχαμε αφήσει. Μέτρα που είχαμε συζητήσει στην προηγούμενη φάση των συνομιλιών δεν έχουν ενσωματωθεί στις προτάσεις σας».

Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) εξακολουθούν να εγείρουν ενστάσεις για πολλά από τα μέτρα στα οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Επιπλέον, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αργά χθες το βράδυ, «η Τρόικα ζητά να περικοπούν ξανά από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα 2 δισ. ευρώ».

Αλλος παράγοντας του υπουργείου διευκρίνισε, εξάλλου, ότι οι εκπρόσωποι της τριμερούς «ζητούν διευκρινίσεις όχι μόνο για μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά για πολλά», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι μεγάλο μέρος της σχεδιαζόμενης περιστολής δαπανών στην Υγεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Παιδεία και την Αμυνα αμφισβητείται από τους δανειστές μας ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Στο στόχαστρο της Τρόικας έχουν μπει, όπως ανέφερε από χθες ο «Ε.Τ.»:

1. Οι κλιμακωτές μειώσεις στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι οποίες κατά τους δανειστές πρέπει να ξεκινούν όχι από τα 1.000 ευρώ αλλά από χαμηλότερα ποσά, θίγοντας ακόμα περισσότερους συνταξιούχους.

2. Η εξαίρεση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από την περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας. Τα στελέχη της Τρόικας απαιτούν να μη διασωθούν τα δώρα ούτε για τους συνταξιούχους της κατηγορίας αυτής. Σαν να μην έφθανε αυτό, ζητούν το «ψαλίδι» στην κατώτατη μηνιαία σύνταξη του ΟΓΑ να φθάσει τα 60 ευρώ, αντί για 30 ευρώ που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Δηλαδή, η σύνταξη να πέσει στα 300 ευρώ από 360 σήμερα.

3. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι πρέπει να επιβληθούν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών. Παράλληλα, εμμένουν στις απολύσεις 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ επαφών με Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας πολιτική συνεννόηση ώστε να βρεθεί λύση και να «κλειδώσει» το πακέτο των 13,8 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό. Το νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τριμερούς αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο και η κυβέρνηση ελπίζει να έχει δρομολογηθεί η αλλαγή του κλίματος στο λίγο χρόνο που μεσολαβεί.

 

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.