Το Ταμείο χρειάζεται 1,4 δισ. ευρώ για τις συντάξεις – Αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία

ΙΚΑ: Στάση πληρωμών, χωρίς επιπλέον κρατική χρηματοδότηση

Χωρίς πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΙΚΑ δεν είναι σε θέση να καταβάλει τις συντάξεις έως το τέλος του έτους. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του 2012.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων του ΙΚΑ κ. Ν. Χατζόπουλος σε συνέδριο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή καταβολή των συντάξεων τους επόμενους μήνες.

«Απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους» τόνισε ο συνδικαλιστής, ενώ προέβλεψε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα το 2013, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων του ταμείου – λόγω της μείωσης της απασχόλησης – αλλά και του αναμενόμενου αυξημένου αριθμού των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ έχει ως εξής:

1. Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ έχει απορροφήσει στο 9μηνο το 87,9% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.

2. Τα έσοδα στο οκτάμηνο του 2012 είναι κατά μέσο όρο μειωμένα κατά 18-19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και φτάνουν τα 522 εκατ. ευρώ τον μήνα, δηλαδή τα 6.240 δισ. σε ετήσια βάση. Αν αφαιρεθεί η κρατική επιχορήγηση που ήδη έχει απορροφηθεί (4,1 δισ. ευρώ) τα έσοδα περιορίζονται στα 10,3 δισ. ευρώ όταν οι υποχρεώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων θα είναι τουλάχιστον 11,08 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα λείψουν 780 εκατ. ευρώ και συνολικά 1.430 δισ. αν αφαιρεθεί και η προκαταβολή των 650 εκατ. ευρώ του 2012 που είχε δοθεί στα τέλη του 2011 για να καλυφθούν οι τότε ανάγκες για πληρωμές.

3. Κατά την Ομοσπονδία των υπαλλήλων δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για να περιοριστεί, η εισφοροδιαφυγή ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Εφόσον δεν δοθεί νέα χρηματοδότηση οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν το 2013 στα 400 ευρώ – δηλαδή κοντά στο εγγυημένο, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο, βοήθημα των 360 ευρώ – προκειμένου να αντέξει το ΙΚΑ», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Τα οικονομικά στοιχεία του ΙΚΑ που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες.

Πίνακας 1: Δαπάνη για Συντάξεις

Πίνακας 2: Κρατική επιχορήγηση 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.