Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο αναζητούν κρούσματα μιας μυστηριώδους ιογενούς νόσου του αναπνευστικού, που έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε έναν άνθρωπο στη Σαουδική Αραβία και έχει καθηλώσει έναν άλλο στην εντατική εδώ και εβδομάδες.

Η πηγή του ιού παραμένει άγνωστη, αν και έχει διαπιστωθεί πως ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών (corona viruses), όπου ανήκουν τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα αλλά και ο ιός που προκάλεσε το 2003 την σύντομη επιδημία του SARS.

Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή SARS πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2002 και εξαπλώθηκε σε αρκετές χώρες, κυρίως της Ασίας, μολύνοντας περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας σχεδόν 775 πριν εξαφανιστεί στα μέσα του 2003.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο νέος ιός απομονώθηκε σε έναν 49χρονο από το Κατάρ, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία πριν αρρωστήσει στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο 49χρονος εισήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Κατάρ, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε στην εντατική νοσοκομείου του Λονδίνου, όπου νοσηλεύεται έκτοτε.

Ο ιός που απομονώθηκε σε αυτό τον ασθενή είναι κατά 99,5% όμοιος με εκείνον που εντοπίστηκε στον πνευμονικό ιστό ενός 60χρονου από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος πέθανε το καλοκαίρι από αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια, είπε ο ΠΟΥ.

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν εντοπίσει ακόμα έναν παρόμοιο θάνατο, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το περιστατικό αυτό είναι ύποπτο, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά θάνατον εάν οφείλεται στον ίδιο ιό.

Δεν υπάρχει τίποτα κοινό ανάμεσα στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτός από την Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά της, η κρατική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (HPA) της Βρετανίας ανέφερε πως εξ όσων έχει ενημερωθεί έχουν υπάρξει μερικά ακόμα ύποπτα κρούσματα στη Μέση Ανατολή του τρεις τελευταίους μήνες.

Επειδή ακόμα παραμένει άγνωστο εάν ο νέος ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως συνέβαινε με τον SARS, τα κρούσματα αυτά παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

«Οι πληροφορίες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ λίγες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χάρτλ. «Δεν ξέρουμε αν ο παρανομαστής είναιδύο κρούσματα ή 20.000 κρούσματα, δεν ξέρουμε πως μεταδίδεται… Αυτό που ξέρουμε είναι ότι προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα απ’ ό,τι ο SARS, ο οποίος δεν προκαλούσε νεφρική ανεπάρκεια».

Ο ΠΟΥ έχει ενημερώσει για τα δύο κρούσματα τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας πως μπορεί να υπάρξουν αναφορές και για άλλα περιστατικά.

www.guardian.co.uk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.