Με την πρωτοβουλία των «Δρομέων Υγείας» Γρεβενών και τη συνεπικούρηση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών διοργανώθηκε με επιτυχία η επιμορφωτική εκδήλωση- ημερίδα για θέματα διατροφής και ορθοπεδικής υγείας των δρομέων- μαραθωνοδρόμων στην αίθουσα αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης.

Οι «Δρομείς» συνεπείς στο ραντεβού τους, όπως συνεπείς, είναι και σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, στις 8:30 το βράδυ, κατέλαβαν τις θέσεις των πενήντα και πλέον καθισμάτων του αναγνωστηρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν: ο Αντώνης Παπαθεοδώρου εκ μέρους των «Δρομέων Υγείας», ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και η ψυχή της διοργάνωσης. Και ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης, ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές κάνοντας την εξής επισήμανση: « Οι «Δρομείς Υγείας» με την εκδήλωση αυτή, κάνουν μία αντιστροφή πορεία, που μας ταξιδεύει δυόμιση χιλιετηρίδες πίσω, για να συναντήσουμε το αρχαιοελληνικό πνεύμα.

Το ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» επιβεβαιώνεται σήμερα από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και αποδεικνύεται η πλήρη συσχέτιση του υγιούς σώματος με το υγιές μυαλό. Γνωρίζουμε όλοι πως ο αθλητισμός βελτιώνει την ικανότητα επεξεργασίας των πληροφοριών, που προσλαμβάνονται από τις αισθήσεις μας.

Στο δρόμο αυτόν της επιβεβαίωσης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού θα μας οδηγήσουν, με τη σύγχρονη εξειδικευμένη, επιστημονική τεκμηρίωση τους, οι δύο ομιλητές της ημερίδας: Ο Dr Αθανάσιος  Λιάντσης Χειρούργος ορθοπεδικός, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Αθλητικές κακώσεις σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων» και η Σοφία Μπάμπου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με θέμα «Βασικά στοιχεία διατροφής μαραθωνοδρόμων».

Οι ομιλητές, με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και στις τρείς ώρες της εκδήλωσης. Και τούτο γιατί, η όλη παρουσίαση έγινε με επωφελείς διακοπές για την ερμηνεία κάποιων όρων και για την απάντηση κάποιων ερωτημάτων από τους αθλητές.

Αξιοσημείωτη ήταν η ατμόσφαιρα της εξοικείωσης, της συγκατάβασης και της  αποδοχής που επικρατούσε στην αίθουσα. Η οποία έδινε την αίσθηση μιας συνεκτικής, ευρύτερης οικογένειας, που τα μέλη της ενδοτικά διαμορφώνουν την αμεσότητα της προσέγγισης και της φιλίας. Στοιχεία που συνθέτουν και δημιουργούν πολιτισμό και κοινωνία!…

Με το τέλος των ομιλιών, όλοι οδηγηθήκαμε στο τραπέζι με τα  εδέσματα. Τα υγιεινά και εύγευστα εδέσματα τα επιμελήθηκαν, ιδιαίτερα, οι γυναίκες του άτυπου φορέα «Δρομείς Υγείας».

Παρόμοιες εκδηλώσεις, όπως  η σημερινή, αφήνουν ανεξίτηλη την σταυροβελονιά τους πάνω στο πολιτιστικό υφαντό της πόλης μας.

 

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.