Όλα τα συζητούμενα περνάνε -πλην απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων – Απομένει η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, πιθανότητα την Πέμπτη

«Κλείδωσαν» τα επώδυνα μέτρα από την πλευρά ΣαμαράΆρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας του πακέτου των μέτρων ύψους 13,6 δις. ευρώ (11,6 δις. από περικοπές και 2 δις. με φορολογικά μέτρα), μετά την έγκριση που έδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, «κλείδωσαν» τα μέτρα, μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς με το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα, «κλείδωσαν» τα μέτρα.

Στο επώδυνο και σκληρό πακέτο, για το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» ο Πρωθυπουργός, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα εκτός των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, δηλ. μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ αποσύρθηκε η πρόταση για κλιμακούμενο έκτακτο φόρο, αλλά θα εφαρμοσθεί η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για να δώσει ο κ. Σαμαράς την έγκρισή του, είχαν προηγηθεί αρκετές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Ρώμη, το περασμένο Σάββατο.

Πλέον απομένει να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -πιθανός χρόνος της συνάντησής τους είναι αύριο Πέμπτη- όπου οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, που αναμένεται να ενημερωθούν από τον κ. Στουρνάρα επί των μέτρων, αναμένεται, παρουσία του κ. Σαμαρά, να συζητήσουν για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις επί του πακέτου που διαμόρφωσε το οικονομικό επιτελείο.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -που θα γίνει λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων- θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη ενόψει και της συνόδου του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και της Συνόδου Κορυφής της Ε. Ε. στις 18-19 του μηνός.

Και όπως λένε και κυβερνητικά στελέχη, χρησιμοποιώντας φράση του κ. Σαμαρά: «δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, πρέπει να τελειώνουμε, αφού χάνουμε διαρκώς χρόνο». Ως εκ τούτου στόχος του Πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει τη συμφωνία των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων στο πακέτο που ετοιμάστηκε, ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και επέλθει συμφωνία των αρχηγών, ενδέχεται το πακέτο των μέτρων να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το προσεχές Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και το πακέτο των μέτρων θα έλθει προς ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές.


Η αμηχανία της κυβέρνησης


Εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης να επέλθει συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, επικρατεί εκνευρισμός και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου από το νέο κύκλο επιθέσεων, πιέσεων και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων από το εξωτερικό, αλλά και από τα πολλά αρνητικά δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι οι σχεδιασμοί τους για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μπορούν ανά πάσα στιγμή να τιναχθούν στον αέρα, ενώ βλέπουν σαν εφιάλτη να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης πέραν του Νοεμβρίου.

Παράλληλα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν διάφορες δηλώσεις από την πλευρά των πιστωτών, όπως προτάσεις για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

 

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.