Πρώιμες ακόμη οι σκέψεις για αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος από το ΤΑΙΠΕΔ

Αλήθειες και ψέματα για το Τατόι

Σε περίπου έναν μήνα θα είναι έτοιμο το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις χρήσεις γης στο Τατόι από τον Οργανισμό Αθήνας, ώστε να πάρει την αρχική έγκριση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ευ. Λιβιεράτου.

Το ΥΠΕΚΑ προχωρά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου στο πρώην βασιλικό κτήμα καθώς οι υπηρεσίες δεν έχουν καμία ενημέρωση για σχέδια παραχώρησης του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Ετσι, ο Οργανισμός προχωρά βάσει της μελέτης,  η οποία είχε παραδοθεί το καλοκαίρι και μεταξύ άλλων προέβλεπε ενοικίαση σε ιδιώτες ορισμένων διατηρητέων κτιρίων του κτήματος, αλλά και γεωργικών εκτάσεων για εκμετάλλευση.

«Προχωράμε βάσει της μελέτης. Διαβάσαμε τις φημολογίες στον Τϋπο που λένε ότι το Τατόι θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση, αλλά κανείς από το Ταμείο δεν μας έχει ενημερώσει επισήμως», ανέφερε στο «Βήμα» η πρόεδρος του Οργανισμού κυρία Βιβή Μπάτσου.

Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνει και ανώτατο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως επισημαίνει, «δεν υπάρχει συντονισμός με το ΥΠΕΚΑ διότι δεν υπάρχει λόγος, τουλάχιστον αυτή την ώρα». Παραδέχεται ωστόσο ότι έπεσε κάποια στιγμή μια ιδέα στο τραπέζι των συσκέψεων του Ταμείου για αξιοποίηση του Τατοϊου, αλλά τίποτε περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σκέψη «φύτευσε» ιδιώτης επενδυτής ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για το πρώην βασιλικό κτήμα.

«Κακώς δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα διότι ακόμη δεν έχουμε βεβαιωθεί νομικά ότι μπορεί να γίνει αξιοποίηση του χώρου. Τα κτίρια είναι διατηρητέα, μεγάλο τμήμα της έκτασης είναι δασικό. Πρέπει να τα εξετάσουμε όλα αυτά για να διαπιστώσουμε αν αυτή η ιδέα μπορεί να αναπτυχθεί ή όχι. Αν π.χ. μπορεί να γίνει εκεί ξενοδοχείο», λέει στο «Βήμα».

Η μελέτη του ΥΠΕΚΑ προβλέπει τη μετατροπή των νεοκλασικού ρυθμού στρατώνων σε μικρό ξενοδοχείο boutique πέντε αστέρων. «Δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλο αλλά πρέπει συνολικά η αξιοποίηση του Τατοίου να στηρίζει ένα σχέδιο 60 – 70 εκατ. ευρώ. Αν είναι μικρότερο δεν ενδιαφέρει το ΤΑΙΠΕΔ. Αν πράγματι αποδειχθεί ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια τέτοια επένδυση στο Τατόι, τότε θα προχωρήσουμε», τονίζει το στέλεχος του Ταμείου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης του χώρου, αλλά μακροχρόνιας μίσθωσης σε ιδιώτη ο οποίος έχει να επιδείξει ανάλογα έργα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το ΥΠΕΚΑ καλώς προχωρεί με το νέο πλαίσιο χρήσεων γης στο πρώην βασιλικό κτήμα. «Αλλωστε, ακόμη κι αν κάποια στιγμή το ακίνητο περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το μοντέλο ανάπτυξης θα είναι ανάλογο με τα όσα λέει η μελέτη», αναφέρει.

Πάντως η διοίκηση του Ταμείου συναντήθηκε προ ημερών με μέλη του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου οι οποίοι είναι σύμφωνοι με την αξιοποίηση του κτήματος από ιδιώτη, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να συναποφασιστούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βασίλη Κουτσαβλή προϋπόθεση είναι ο απόλυτος σεβασμός του περιβάλλοντος και του ιστορικού χαρακτήρα του κτήματος το οποίο είναι χαρακτηρισμένο από το 2003 ως ιστορικός τόπος.

Η αξιοποίηση του κτήματος αποτελεί προτεραιότητα για τον Σύλλογο ο οποίος προτείνει, σε περίπτωση που δεν μπορεί να στηριχθεί το σχέδιο της επένδυσης με βάση την υπάρχουσα μελέτη, να αναπτυχθεί στα όρια του κτήματος (μακριά από τον ιστορικό πυρήνα, σε μη δασική έκταση) ένα ξενοδοχείο από πέτρα και κεραμίδια το οποίο θα προσομοιάζει με τα υφιστάμενα κτήρια και θα είναι συμβατό με τη φυσιογνωμία του χώρου.

«Ετσι η επένδυση μπορεί να καταστεί συμφέρουσα για τον επενδυτή», λέει ο κ. Κουτσαβλής. Και καταλήγει: «Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.