120 εκθέτες περιμένουν επισκέπτες και καταναλωτικό κοινό – Το ενεργειακό κέντρο της Κοζάνης, αιχμή του δόρατος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου, κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων

Μέσα σε μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, με ρήψη βεγγαλικών που φώτισαν τον ουρανό στα Κοίλα, αλλά με λιγότερο κόσμο σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη (19/09) τα εγκαίνια της 28ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Την έκθεση στην οποία συμμετέχουν 120 εκθέτες σε ισάριθμα περίπτερα, εγκαινίασε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εξήρε τη σημασία του σχεδόν 30χρονου θεσμού για την οικονομική ζωή της περιοχής. Τη στήριξή τους στο θεσμό της έκθεσης, στους επιχειρηματίες και στην επιχειρηματικότητα, υπογράμμισαν στους χαιρετισμούς τους ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Στο «κορυφαίο ετήσιο εμπορικό και οικονομικό γεγονός της περιοχής μας εν μέσω της χειρότερης, κυριολεκτικά χωρίς προηγούμενο, οικονομικής συγκυρίας που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος στην περιοχή μας αλλά και όλη τη χώρα», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα περίπτερα και μίλησε με εκθέτες, αναφερόμενος στην έκθεση, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό σε τούτες τις δύσκολες ώρες, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να στηρίζονται, γιατί πραγματικά μπορούμε να αναδείξουν τις τοπικές οικονομίες, μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε αυτό που έχουμε ως στόχο να το κάνουμε πράξη. Να καταστήσουμε τη Μακεδονία, ειδικότερα την Κοζάνη, το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι ο δυναμισμός των τοπικών επιχειρήσεων μπορεί πραγματικά να συντελέσει, έτσι ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε σε τελική ανάλυση να ξεπεράσουμε τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό και με το μικρότερο κόστος».
Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες στηρίζεται ο βασικός κορμός της Ελληνικής Οικονομίας, βουλιάζουν, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η θλιβερή εικόνα των κεντρικών οδών της αγοράς της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Σιάτιστας, των Σερβίων, της Νεάπολης, του Τσοτυλίου, ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και βέβαια όλης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σας είναι γνωστή. Τα κατεβασμένα ρολά και τα λουκέτα είναι γνώριμο σε όλους μας πλέον σκηνικό. Η κατάσταση, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι πλέον οριακή, είναι στο κόκκινο».

Σημείωσε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, η λύση – δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η έσχατη προτροπή της επιχειρηματικής κοινότητας προς την κυβέρνηση για την άμεση λήψη μέτρων και κινήτρων για «Ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των σκληρών μέτρων της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Κ. Κυριακίδης, υπογράμμισε: Ο φαύλος κύκλος, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν τα μέτρα των 11,5 δις, μόνο με μια εθνική πολιτική παράλληλων πρωτοβουλιών για την ανακατάταξη της επιχειρηματικότητας και την αντιστροφή της αρνητικής της πορείας μπορεί να αποφευχθεί.

Οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο μόνο με :
– άμεση αναθέρμανση των επενδύσεων που συνεπάγεται τόνωση της απασχόλησης,
– με αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά,
– με χορήγηση χαμηλότοκων δανείων,
– με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,
– με πραγματική – επώνυμη – πάταξη της φοροδιαφυγής,
– με θέσπιση ενός δικαιότερου και λιγότερου δαιδαλώδους φορολογικού Θεσμικού Πλαισίου,
– με μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις,
– με μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση κατ’ αρχήν, όπως εξαγγέλθηκε, και όχι μόνο αλλά με άμεση επιστροφή του στις επιχειρήσεις όπου οφείλεται,
– με πάταξη της γραφειοκρατίας – πραγματικής γάγγραινας για το «επιχειρείν» στη χώρα μας,
– με στήριξη των εξαγωγών, στις οποίες είναι αναγκαίο να στραφούν οι παραγωγοί μας καθώς η εγχώρια ζήτηση συνέχεια εξασθενίζει,
– με στήριξη των τοπικών αγορών μέσω της αποτελεσματικότερης πάταξης του Παραεμπορίου και της παραοικονομίας,
– με χορήγηση μεγαλύτερων επενδυτικών κινήτρων σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία που παρουσιάζει ποσοστά ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ,
– με μεγαλύτερη και σε περισσότερους επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για την περιοχή μας,
– με άμεση θεσμοθέτηση ετήσιου κονδυλίου από τον Αναπτυξιακό πόρο της ΔΕΗ υπέρ της επιχειρηματικότητας,
– με άμεση διάθεση των πόρων από το ΕΣΠΑ σε δράσεις που ήδη έχουν καθυστερήσει ανησυχητικά,
– με πάταξη της διαφθοράς και εμπέδωση της διαφάνειας,
– με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων,
– με κατάλληλες υποδομές όπως για την περιοχή μας είναι η ΒΙ.ΠΕ και ισχυρούς θεσμούς – (όπως ενισχυμένα Επιμελητήρια) – που να επιτρέπουν και το βασικότερο να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Μόνο, λοιπόν, αν δημιουργηθούν και πάλι θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, με έμφαση στην καινοτομία και την ποιότητα και βεβαίως την εξωστρέφεια, θα μπορούμε να πούμε ότι είναι εφικτό να ανατραπεί το υπάρχον ασφυκτικό οικονομικό κλίμα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, αποκάλυψε ένα μυστικό και έναν φόβο που είχαν στο Επιμελητήριο, για τη διοργάνωση της Έκθεσης σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης: «Δεν σας κρύβω ότι εφέτος έγιναν σκέψεις να μην πραγματοποιηθεί η Έκθεση. Όμως με σκληρή προσπάθεια, ομολογώ, αποφασίσαμε να επιμείνουμε για να στείλουμε και πάλι το μήνυμα τόσο στην κοινωνία, όσο και στην Πολιτεία ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Π.Ε. Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας είναι εδώ, παρούσα και έτοιμη για άλλη μια φορά – παρά τις βαριές της πληγές – να δώσει τη μάχη της ανάπτυξης και με δυναμισμό και αποφασιστικότητα να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας», υπογράμμισε.

«Ήδη, κατορθώσαμε και το λέω με πραγματική συγκίνηση – γιατί είναι άθλος στις ημέρες που ζούμε – να πετύχουμε τη συμμετοχή στην ετήσια 28η έκθεση της περιοχής μας 120 επιχειρήσεων, τις οποίες ειλικρινά συγχαίρω και ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

120 επιχειρήσεις που δεν καταθέτουν τα όπλα, αλλά με τη συμμετοχή τους στην έκθεση δείχνουν το δρόμο και στους άλλους συναδέλφους μας ένα δρόμο ανηφορικό και δύσκολο, το μόνο όμως διαθέσιμο να οδηγήσει από τη μιζέρια, τη φθορά, τη στασιμότητα και τη μοιρολατρία σε αξιόλογα αποτελέσματα και σημαντικές επιχειρηματικές επιδόσεις εντός και εκτός συνόρων.
Συγχαίρω ειλικρινά και εκ βαθέων τους συναδέλφους μας που επιλέγουν να παραμείνουν στο προσκήνιο – ακόμη και εν μέσω της κρίσης – διατηρώντας το ρόλο του πρωταγωνιστή».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων. Η 28η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας θα υποδεχτεί το κοινό μέχρι και τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.

Αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα 24/9 θα λειτουργεί το απόγευμα από τις 5.30 έως 10.30, ενώ το Σαββατοκύριακο από τις 10.30 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ. Κάθε απόγευμα στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του West Channel:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.