Την άμεση ενεργοποίηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των υπηρεσιών του για την πιστοποίηση του ελληνικού ελαιολάδου βάσει βιοδραστικών ουσιών και την αναγραφή αυτών στην ετικέτα, επιδιώκει με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη βουλή ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Ενόψει της ισχύς από τις 14 Δεκεμβρίου του 2012 του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ο οποίος είναι σχετικός με τη θέσπιση  καταλόγου επιτρεπομένων ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα, είναι ουσιαστικό να έχουν πιστοποιηθεί τα ελληνικά ελαιόλαδα ως προς τις βιοδραστικές τους ουσίες. Οι ουσίες αυτές, οι οποίες υπάρχουν άφθονες στις ελληνικές ποικιλίες ελιάς, είναι προστατευτικές και ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου. Λόγω αυτής της ιδιότητας, τα ελαιόλαδα που τις περιέχουν αποκτούν συντριπτική ποιοτική υπεροχή έναντι άλλων, ακόμα και αν τα τελευταία είναι έξτρα παρθένα.

Η πιστοποίηση και η αναγραφή των ουσιών αυτών στην ετικέτα, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, προσδίδει, άμεσα, πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ελληνικά ελαιόλαδα και ενισχύει σημαντικά την εξαγωγική τους προοπτική. Ταυτόχρονα ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών που εφαρμόζουν τις κατάλληλες τεχνικές στην καλλιέργεια και την έκθλιψη για να πετύχουν την ποιότητα αυτή.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

ΘΕΜΑ: Πιστοποίηση ελαιολάδου βάσει βιοδραστικών ουσιών, ενόψει της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαίωσαν σημαντική ποιοτική διαφορά μεταξύ των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, παρά την κατάταξή τους σε αυτή την κατηγορία με την  κλασσική ταξινόμηση βάσει οξύτητας και άλλων κλασσικών δεικτών.

Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές όσον αφορά στην περιεκτικότητα τους σε βιοδραστικές ουσίες, δηλαδή ουσίες με ευεργετική δράση στη υγεία του ανθρώπου. Η περιεκτικότητά τους σε τέτοιες ουσίες οφείλεται κυρίως σε παραμέτρους όπως η ποικιλιακή σύσταση, ο χρόνος συλλογής του καρπού, η θερμοκρασία εκθλίψεως και το είδος του ελαιοτριβείου.

Στην ίδια έρευνα, έπειτα από σύγκριση περισσοτέρων από 200 ελληνικών και ξενικών δειγμάτων, διαπιστώθηκε η μεγάλη ποιοτική υπεροχή ελληνικών ποικιλιών ελαιολάδου. Αυτή η ποιοτική υπεροχή μπορεί να προσδώσει πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Επειδή στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 τίθεται σε ισχύ ο σχετικός με τη θέσπιση καταλόγου επιτρεπομένων ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα ΕΚ 432/2012,

Επειδή ο εν λόγω ΕΚ δίνει τη δυνατότητα αναγραφής στην ετικέτα των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του τροφίμου,

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι εις γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου ο εν λόγω Κανονισμός και ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για την πιστοποίηση βάσει βιοδραστικών ουσιών των ελαιολάδων;
  2. Τι ενέργειες έγιναν για την ενημέρωση των παραγωγών και των καταναλωτών και τι ενέργειες προγραμματίζονται προς την κατεύθυνση αυτή;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.