Νέο σύστημα από την Εφορία για τις αποδείξεις

Με στόχο τον περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης σε περίπτωση που καταργηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέου τύπου αφορολόγητο με αποδείξεις.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με “Το Έθνος“, προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής.

Εκτιμάται ότι το μέτρο θα απαλύνει την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τυχόν πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η οποία ανέρχεται σε 500 ευρώ ετησίως κατά κεφαλήν.

Έτσι με την έκπτωση κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών με αποδείξεις θα μειώνεται το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται και συνεπώς το ποσό του φόρου.

Σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης κατάργηση του γενικού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις, τότε όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα εισοδήματά τους.

Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μεταβατικά μέτρα για την παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει ότι:

1. Από το εισόδημα κάθε φορολογουμένου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

2. Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.

3. Εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να “ζεσταθεί” το κίνημα των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.