«Ξεπαγώνει» η χορήγηση δάνειων που είχε μπλοκάρει λόγω της συγχώνευσης ΑΤΕ – Πειραιώς

Άνοιξε και πάλι από χθες η… στρόφιγγα της τραπεζικής χρηματοδότησης για τους αγρότες, η οποία είχε κλείσει προσωρινά εξαιτίας της διαδικασίας συγχώνευσης της Αγροτικής Τράπεζας με την Τράπεζα Πειραιώς.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «από σήμερα το πρωί θα αρχίσει να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις και η τράπεζα με επιτόπιες παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές. Θα ανοίξει τα δάνεια για να συνεχιστεί η δανειοδότηση του αγροτικού τομέα», στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να υποστηριχθεί ο αγροτικός τομέας.

Διεύρυνση

Μάλιστα, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα χρηματοοικονομικών ενισχύσεων θα ενταχθούν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση, ώστε «η τράπεζα να παράσχει κτηνοτροφικά δάνεια για τις ζωοτροφές». Επιπλέον, η τρίτη κατηγορία που θα ενταχθεί στα προγράμματα δανειοδότησης είναι οι αγροτικές μεταποιητικές βιομηχανίες, οι συνεταιρισμοί κ.λπ. Σύμφωνα με τον υπουργό, «με αυτά τα 3 εργαλεία αντιμετωπίζουμε άμεσα καυτά προβλήματα των κτηνοτρόφων, γεωργών και μεταποιητικών βιομηχανιών».

Οι υποθήκες

Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε να μη χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και υπογράμμισε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει χρονικά. Εξάλλου, εκκρεμούν ακόμα κάποιες συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τα στελέχη των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων για το τι μέλλει γενέσθαι με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 20%.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της υπερβολικής υποθήκευσης της αγροτικής γης εξηγώντας ότι αν ένας αγρότης για παράδειγμα έπαιρνε δάνειο της τάξεως των 1.000 ευρώ, η τράπεζα υποθήκευε εκτάσεις πολλαπλάσιας αξίας από το 120% που συνήθως παρακρατείται. Έτσι, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι ήδη υποθηκευμένες εγγυήσεις να πέσουν στο 120% της πραγματικής αξίας και οι υπόλοιπες εκτάσεις να αποδεσμευτούν. Χαρακτηριστικά ο υπουργός ανέφερε ότι «την ώρα που θα πάνε να ζητήσουν οι αγρότες νέα δάνεια, η Τράπεζα Πειραιώς θα τους κάνει αυτόματα την απομείωση και ταυτόχρονα την απελευθέρωση των δεσμευμένων εκτάσεων».

Κοινοτικά κονδύλια

Όσον αφορά στις κοινοτικές ενισχύσεις που δίνονται κάθε χρόνο στους αγρότες, τις λεγόμενες επιδοτήσεις, ο κ. Τσαυτάρης προανήγγειλε ότι η πρώτη δόση, το 50%, θα καταβληθεί μετά τη 15η Οκτωβρίου, καθώς δόθηκε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ, της οποίας η καταβολή της πρώτης δόσης έχει προαναγγελθεί για το τέλος της εβδομάδας, ο υπουργός σημείωσε ότι σύντομα θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στο μεταξύ, συμμετέχοντας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κτηνοτροφίας, τα οποία συνδέονται κυρίως με τη ραγδαία αύξηση του κόστους των ζωοτροφών διεθνώς. Μάλιστα, σήμερα το πρωί, φορείς των κτηνοτρόφων αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών αλλά και τη ρύθμιση των δανείων που αδυνατούν να αποπληρώσουν στις τράπεζες.

Γωγώ Κατσέλη, Γιάννης Απέργης, στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.