Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ζητά επιμόνως η Τρόικα, η οποία απορρίπτει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και θέτει παράλληλα υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις της κυβέρνησης για εξοικονόμηση δαπανών σε τέσσερις κρίσιμους τομείς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «στον αέρα» 2-4 δισ. ευρώ από τα 11,8 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών για τη διετία 2013-2014. Οι ενστάσεις των εκπροσώπων της τριμερούς δρομολογούν περικοπές ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις, μεγαλύτερες μειώσεις μισθών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Διαφωνούν

Οπως προέκυψε από τη  δίωρη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη με τους επικεφαλής της Τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για ορισμένα μέτρα. Μάλιστα, οι αντιρρήσεις τους δεν κατέστη δυνατό να κατευναστούν μέσα από τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων τα οποία είχε επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έθεσε προς συζήτηση προτάσεις για μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου να προκύψει το επιδιωκώμενο «καθαρό» αποτέλεσμα των 11,8 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η Τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση να απορριφθούν τα επίμαχα μέτρα αφού εξειδικευθούν, η ίδια πηγή δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού, καθώς απάντησε μονολεκτικά: «Ναι».

Η δήλωση αυτή φαίνεται να «φωτογραφίζει» τις αντιδράσεις των ελεγκτών της τριμερούς για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, την οποία η Τρόικα αντιμετώπιζε εξαρχής με σκεπτικισμό. Πλέον, τα στελέχη της χαρακτηρίζουν «ανεπαρκώς τεκμηριωμένη» την πρόβλεψη για δημοσιονομικό όφελος 167 εκατ. ευρώ μέσω εργασιακής εφεδρείας νέου τύπου και επανέρχονται δριμύτερα και πιεστικότερα στην απαίτησή τους για απολύσεις. Το ζήτημα των απολύσεων έθεταν μετ’ επιτάσεως εδώ και καιρό τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ενώ είχαν ανακινήσει ακόμα και θέμα εκ περιτροπής απασχόλησης (paid furlough) σε οργανισμούς του Δημοσίου, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στις 8 Αυγούστου.

Ενστάσεις

Οι ελεγκτές της τριμερούς εντόπισαν ακόμη τέσσερις «γκρίζες ζώνες» στο βασικό σενάριο μέτρων:

1 Η πολυετής αστοχία στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής έχει κάνει τα στελέχη της Τρόικας ιδιαιτέρως επιφυλακτικά ως προς τη ρεαλιστικότητα των σχετικών στόχων. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή σύσκεψη. Πριν από ένα μήνα είχε γίνει γνωστό ότι η Τρόικα ζήτησε να περιοριστεί στο μισό -από τα 3,8 στα 1,9 δισ. ευρώ- ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) σχετικά με την άντληση εσόδων από την περιστολή της φοροδιαφυγής το διάστημα 2013-2016.

2 Ο στόχος για εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ από την κατά 25% μείωση στις ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου (λειτουργικά και καταναλωτικά έξοδα) αντιμετωπίζεται ως υπεραισιόδοξος. Τα στελέχη της τριμερούς ζητούν αναλυτική εξήγηση για το πώς θα προκύψει το ποσό αυτό.

3 Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων κατά 911 εκατ. ευρώ αποτελεί ζητούμενο για την Τρόικα, αλλά τα στελέχη της εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί τόσο μεγάλη εξοικονόμηση.

4 Η μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών, όπως παρατηρούν οι δανειστές μας.

Συνέπειες

Το μείζον πρόβλημα είναι βεβαίως πως αν η Τρόικα απορρίψει οριστικά τα μέτρα αυτά, τότε είναι άμεσος ο κίνδυνος για ακόμα σκληρότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με το όριο των κλιμακωτών περικοπών στις κύριες συντάξεις να «συμπιέζεται» πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η καχυποψία της Τρόικας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την υστέρηση ύψους 2,24 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στα έσοδα το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί εντύπωση ότι κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σχολίασε χθες πως «είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου και η Τρόικα θα μείνει αρκετό καιρό στην Αθήνα».

Μάριος Ροζάκος στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.