Τι αποκαλύπτει ο επικεφαλής της οργάνωσης “Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα”

Την αυτοπεποίθησή της ότι οι ίδιοι οι Έλληνες που έβγαλαν από το 2003 έως το 2009 περίπου 2010 δισ. ευρώ παράνομα από τη χώρα έφεραν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων, για να αγοράσουν φτηνά και να ενισχύσουν την ρευστότητά τους σε περίοδο κρίσης, εκφράζει στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο επικεφαλής της οργάνωσης Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα, Ρέιμοντ Μπέικερ.

“Αυτό προκύπτει από όσα έχουν διαπιστωθεί σε άλλες χώρες: κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων κάποιοι σπεκουλάρουν, φέρνοντας πίσω χρήματα τα οποία έχουν βγάλει παράνομα τα προηγούμενα χρόνια, για να αποκτήσουν αγαθά σε πολύ χαμηλές τιμές”, συνεχίζει ο ίδιος σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στα Νέα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι κατά τη διετία 200-2011 εισήχθησαν στην χώρα μας βάσει υπολογισμών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης περί τα 160 δισ. ευρώ, γεγονός που έκανε πολλούς τραπεζίτες να ανασηκώσουν τα φρύδια τους.

Όσον αφορά στην αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων μέτρησης, ο ίδιος περιγράφει την μέθοδο:

“Τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που υποβάλλουν οι κυβερνήσεις των κρατών στο ΔΝΤ. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα στατιστικά είναι τέλια, αλλά έχουμε ειδικά φίλτρα για να προσέχουμε περισσότερο την ανάλυσή μας. Και δεν εντάξαμε αρκετές δραστηριότητες με παράνομες ροές χρήματος”.

Όσον αφορά στα 160 δισ. ευρώ που εισήλθαν στην χώρα μας τη προηγούμενη διετία, ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για χρήματα που θα μείνουν στο δρόμο και ποτέ δεν θα δούμε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. “Η εισροή παράνομου χρήματος συνήθως δεν παράγει χρήματα για το κράτος, καθώς δεν φορολογείται. Το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στην παραοικονομία”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέικερ, μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στην υποτιμολόγηση αγαθών κατά τις εξαγωγές και την υπερτιμολόγηση στις εισαγωγές. “Έίναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος για την παράνομη ροή χρήματος εκτός μιας χώρας. Εφαρμόζεται από πολλές επιχειρήσεις για να μπαρκάρουν κεφάλαια κατά βούληση και χρησιμοποιείται για την αποφυγή φόρων και την χειραγώγηση τιμών”.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, ένα από τα βασικά στοιχεία που παρακολουθούν οι οικονομολόγοι της οργάνωσης του για να προσδιορίσουν τα μεγέθη των παράνομων ροών είναι οι δηλώσεις που γίνονται με τις εξαγωγές τις εισαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Για παράδειγμα, βλέπουμε τι δηλώνει η Ελλάδα ότι εξάγει προς την Γερμανία και τι δηλώνει η Γερμανία ότι εισάγει η Ελλάδα. Αν τα στοιχεία που δίνονται από τις δύο χώρες έχουν διαφορές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό – π.χ. ένα προϊόν βγαίνει από την Ελλάδα στα 100 ευρώ και μπαίνει στην Γερμανία στα 300 ευρώ – τότε κάποιος μαγειρεύει τα τιμολόγια και έχουμε παράνομη ροή χρήματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και τον Βορρά. Ωστόσο, η έλλειψη της διαφάνειας του οικονομικού συστήματος έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη σαν επιδημία.

Πώς επιστρέφει το παράνομο χρήμα στην Ελλάδα

Το μαύρο χρήμα που βγήκε από την Ελλάδα την περίοδο 2003 – 2010, έχει επιστρέψει τα τελευταία 2 χρόνια με τη μορφή επενδύσεων σε ακίνητα.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Global Financial Integrity Ντεβ Καρ, μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο σε πρόσφατη έρευνά του ανέφερε ότι το μαύρο χρήμα που έφυγε από τις ελληνικές τράπεζες την περασμένη δεκαετία ανέρχεται σε 261 δισ. δολάρια.

Σχολιάζοντας την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Καρ επισήμανε ότι οι παράγοντες που την προκαλούν είναι η πολυπλοκότητα του συστήματος, η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών και η μη ανταποδοτικότητα του κοινωνικού κράτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.