Πρώτο θέμα στο Bloomberg η ζωή ενός άνεργου Έλληνα

Τα αφιερώματα για την Ελλάδα από τα ξένα μέσα διαδέχονται το ένα το άλλο, εμπλουτισμένα είτε με αρνητικά σχόλια για τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης τόσων χρόνων, είτε με σχόλια συμπάθειας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Όμως, λίγα είναι εκείνα που ακουμπάνε τις πιο ευαίσθητες χορδές μας και αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια τις ουσιαστικές συνέπειες της κρίσης.

Το Bloomberg περιγράφει την ιστορία ενός Έλληνα, πρώην ιατρικού επισκέπτη, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Σουηδία και να καθαρίσει τουαλέτες σε σχολεία της περιοχής, αφήνοντας πίσω την 6χρονη κόρη του να την μεγαλώσουν οι παππούδες της.

Με τη δουλειά που έκανε στην Ελλάδα, επί 17 χρόνια, ο Τηλέμαχος Καραχάλιος απολάμβανε όλες τις ανέσεις. Κάθε πρωί φορούσε το κοστούμι του και οδηγούσε το αυτοκίνητο της εταιρείας. ”Είχα μία καλή δουλειά και τώρα καθαρίζω τα σκ…α των Σουηδών” δηλώνει ο 40χρονος.

Ο Καραχάλιος είναι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που επλήγησαν από τα μέτρα λιτότητας. Έχασε τη δουλειά του και ”συμπλήρωσε” το 24% του ποσοστού της ανεργίας. Το αφιέρωμα προσθέτει ακόμα πως ο αριθμός των Ελλήνων που ζήτησαν δουλειά στην Σουηδία, διπλασιάστηκε από το 2010.

”Προσπαθώ να επιβιώσω. Είναι πολύ δύσκολα εδώ. Θα προτιμούσα να είχα μείνει στην Ελλάδα, αλλά αυτό ήταν αδύνατο, αφού δεν υπάρχουν δουλειές” δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος στη συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη.

Τα κοστούμια έμειναν στην Ελλάδα

“Μπορείς να κάνεις σχέδια, όνειρα για 10 και 20 χρόνια, αλλά τελικά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί”, λέει ο 40χρονος Τηλέμαχος Καραχάλιος, ο οποίος όπως αναφέρει το Bloomberg, γκρίζαρε απότομα και έχασε πάνω από 13 κιλά από τη στιγμή που έφτασε στη Σουηδία, αποδεικνύοντας πως ιδιαίτερα το ξεκίνημα ήταν βάρβαρο.

Τα κοστούμια του αντικαταστάθηκαν από φόρμες εργασίας και τα γυαλιστερά του παπούτσια από πλαστικά μποτάκια, κατάλληλα τη νέα του δουλειά στις τουαλέτες.

Ο Καραχάλιος έφτασε στη Σουηδία το Μάρτιο και ένας φίλος τον βοήθησε να βρει ένα δωμάτιο και να πληρώνει 670 δολάρια ενοίκιο. Το δωμάτιο βρίσκεται σε ένα συγκρότημα κατοικιών, στο οποίο διαμένουν κυρίως μετανάστες από τη Μέση Ανατολή.

Το δωμάτιο δεν έχει κουζίνα, ή φούρνο. Μόνο ένα ηλεκτρικό μάτι και ένα φούρνο μικροκυμάτων. Έχει μόνο ένα πιάτο και όταν δέχεται κάποιον επισκέπτη, του παραχωρεί το πιάτο του και εκείνος τρώει σε ένα πλαστικό, στο οποίο βάζει την φέτα.

Μια μικρή ελληνική σημαία είναι κολλημένη στον τοίχο, για να του θυμίζει τον τόπο του. Το δωμάτιο έχει και τηλεόραση αλλά ο Έλληνας μετανάστης δεν την ανοίγει ποτέ, αφού όσα βράδια δεν είναι εξαντλημένος από τη δουλειά, μελετά σουηδικά.

”Θέλω να κλείσω τα μάτια μου στην Ελλάδα”

“Η δουλειά μου στην Ελλάδα ήταν πιο καλή, αλλά δεν με νοιάζει. Νιώθω ξανά ζωντανός. Όταν μένεις πολύ καιρό χωρίς δουλειά είναι πολύ σκληρό. Ήμουν συνέχεια θυμωμένος.”

Ακόμα οι γονείς του, του στέλνουν χρήματα αφού δεν πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και όπως λέει ο ίδιος, αν δεν τα καταφέρει θα πάρει την κόρη του και θα πάνε στην Σανγκάη όπου ζει η πρώην σύζυγός του.

Η αποχώρησή του από την Ελλάδα πλήγωσε τον ίδιο, αλλά και την οικογένειά του. ”Είχαμε στενούς δεσμούς και όταν έφυγε ο Τηλέμαχος ήμασταν πολύ δύσκολα” δηλώνει η αδερφή του, Νίκη.

”Εδώ δεν ήταν χαρούμενος. Δεν είχε λεφτά, ήταν αποκαρδιωμένος και δε μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του” συμπληρώνει η ίδια.

“Θέλω να πεθάνω στην Ελλάδα. Θέλω να ταφώ εκεί όταν έρθει η ώρα” αναφέρει ο Καραχάλιος, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη συνέντευξη αποδεικνύοντας πως όσο κι αν τον πλήγωσε η χώρα του, για αυτόν θα είναι πάντα η πατρίδα του.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.