«Με το χέρι» διορθώνουν τα λάθη στις εφορίες

http://img.protothema.gr/91EA0E829133D6EA29A3404762160A15.jpgΕγκεφαλικό κόντεψαν να πάθουν χθες, πρώτη εργάσιμη του μήνα, χιλιάδες φορολογούμενοι που αν και είχαν πληρώσει στα τέλη Αυγούστου τη δόση του φόρου εισοδήματος 2012 μέσω τραπεζών ή πιστωτικής κάρτας (με έως 6 άτοκες δόσεις), αλλά όταν ζήτησαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα από την εφορία τους διαπίστωσαν πως η πληρωμή τους δεν εμφανίζεται και πως έχουν μάλιστα χρεωθεί και με πρόστιμο!

Η λύση της πληρωμής με δόσεις «πολλών ταχυτήτων» του φόρου εισοδήματος έκρυβε πολλές εκπλήξεις για τους φορολογούμενους, αφού προκλήθηκε αλαλούμ στα μηχανογραφικά συστήματα των εφοριών. Έκπληκτοι πολλοί άκουγαν στα γκισέ των εφοριών τους υπαλλήλους να τους λένε πως το σύστημα των εφοριών δείχνει πως άφησαν απλήρωτη τη δόση που έληγε τον Αύγουστο.

Αφού προκλήθηκε πραγματικό κομφούζιο, με τους πολίτες να τρέχουν ακόμα και στα σπίτια τους για να βρουν το χαρτάκι της πληρωμής στην τράπεζα ή μέσω πιστωτικής κάρτας, οι έφοροι άρχισαν να διορθώνουν με το χέρι τους κωδικούς πληρωμής κάθε φορολογουμένου (το οποίο αντιστοιχεί και στο ποσό που επέλεξαν να πληρώσουν ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που προτίμησαν) και να τους δίνουν τελικά φορολογική ενημερότητα διαρκείας ενός μηνός.
Το πρόβλημα αποδίδεται στο γεγονός πως το σύστημα «φράκαρε» από τις πολλαπλές εναλλακτικές πληρωμής που δόθηκαν στους φορολογουμένους, αλλά και στην καθυστέρηση με την οποία ενημερώθηκαν οι κατάλογοι για τις πληρωμές στις τράπεζες. Σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι των εφοριών κατέφευγαν και σε ένα δευτερεύων σύστημα ελέγχου των πληρωμών, για να διασταυρώσουν αν όντως η πληρωμή είχε γίνει μέσω τραπέζης, αν και στο TAXIS φαινόταν απλήρωτη η οφειλή και μάλιστα είχε περαστεί και ο τόκος υπερημερίας 1% επί της ληξιπρόθεσμης –υποτίθεται- οφειλής.

Το πρόβλημα προσπαθεί από χθες να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε ενδεχομένως από αύριο Τετάρτη να είναι ενήμερες οι δόσεις.

Όπως διαπιστώνουν τώρα στο ΚΕΠΥΟ, υπάρχουν αρκετά λάθη στους κωδικούς πληρωμής και οι υπάλληλοι πρέπει να τα διορθώνουν με το χέρι κατά περίπτωση.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και όσοι δεν πήγαν στις ΔΟΥ αλλά προσπάθησαν να ενημερωθούν για το υπόλοιπο της οφειλής τους στην εφορία μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp . Εφόσον έχουν πληρώσει, τα χρέη και τα πρόστιμα θα πρέπει να διαγραφούν από το υπουργείο και θα μπορέσουν αν ξαναπροσπαθήσουν να ελέγξουν την οφειλή τους από Τετάρτη και μετά. Στο υπουργείο Οικονομικών καταβάλλουν προσπάθεια η ενημέρωση να γίνεται πλέον καθημερινά, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα αυτά.

Κωστής Πλάντζος στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.