«Θα σταθούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει και οι Ευρωπαίοι να σταθούν συνεπείς δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική μας ανάπτυξη»

Αυστηρές εντολές Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο

Σαφείς και αυστηρές εντολές έδωσε στους υπουργούς ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, για να γίνει πράξη η δέσμευσή του προς τους πιστωτές, για πράξεις και όχι λόγια, ενώ υπεραμύνθηκε του επώδυνου πακέτου των μέτρων, λέγοντας ότι δεν είναι μάταια και επεσήμανε πως σε δύο χρόνια θα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τόνισε την ανάγκη να επιδειχθεί χειροπιαστό αποτέλεσμα στους ευρωπαίους, ενόψει και των κρίσιμων σταθμών στην Ε.Ε., δηλ. τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ και η Σύνοδος της Ε.Ε. στις 18-19 Οκτωβρίου.

Για μια ακόμη φορά, όπως χθες στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι υπάρχουν δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις και διευκρίνισε με έμφαση πως αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων και υπογράμμισε ότι εάν όλα πάνε καλά θα περάσει η χώρα σε φάση ανάκαμψης.

«Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες. Είναι όμως οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης, όπως είναι η επιστροφή των χρεών του δημοσίου, η ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, το ξεπάγωμα των χρηματοδοτούμενων έργων και η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέες μεθόδους» είπε και επέμεινε ιδιαίτερα στην προώθηση και αναπτυξιακών πολιτικών.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να βρουν τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους. «Ξέρω ότι φτάσαμε μέχρι το κόκκαλο, πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα καθώς τα 11, 5 δισ. είναι μόνο από περιορισμό δαπανών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ και μίλησε για μια πρώτη νίκη έναντι του λόμπι της δραχμής, ενώ κατηγόρησε όσους επιδιώκουν με τη στάση τους την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της αλλαγής του κλίματος.

«Το λόμπι της δραχμής είναι πράγματι πολύ ισχυρό εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά έχασε την πρώτη μεγάλη μάχη» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και είπε ότι η χώρα έχει κερδίσει την αξιοπιστία της, ενώ έστειλε και μήνυμα στους ευρωπαίους, λέγοντας: «Θα σταθούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει και οι Ευρωπαίοι να σταθούν συνεπείς δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική μας ανάπτυξη».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2013 θα έχει αναχαιτιστεί η ύφεση και θα περιοριστεί η ανεργία και τα λουκέτα» και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί με ορίζοντα τετραετίας.

Χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων που στηρίζουν την κυβέρνηση και διευκρίνισε _σε μια χρονική στιγμή που πολλοί μιλάνε για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων_ ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Συστάσεις στους υπουργούς

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της επίσπευσης όλων των συμπληρωματικών πολιτικών που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις επενδύσεις και αναφέρθηκε στην προώθηση μιας αληθινής, μόνιμης, φορολογικής μεταρρύθμισης

Επίσης, κάλεσε όλους τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και ειδικά των μέτρων που θα οδηγούν στην ανάπτυξη.

Στην ενίσχυση της ανάπτυξης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς όπως υποστήριξε, «εάν είναι μόνο τα 11,5 δισ. των περικοπών χωρίς πολιτική ανάπτυξης, τότε θα συμπληρώσουμε οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στα οποία θα έχουμε απωλέσει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ», εξέλιξη που, όπως ανέφερε, θα επιχειρήσει να αποτραπεί.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί απέχουν από δημόσιες υποστηρικτικές δηλώσεις, ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά αντίθετα ευχαρίστησε τους υπουργούς για το μέχρι τώρα έργο τους και για το γεγονός ότι στηρίζουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις στους δήμους και μιλώντας για τα κονδύλια που θα δοθούν στους οργανισμούς, τοπικής αυτοδιοίκησης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «στραγγίξαμε την τελευταία σταγόνα που υπήρχε για να στηρίξουμε το έργο τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.