Στο εξής το Twitter επιβάλλει στους προγραμματιστές να ζητούν άδεια για νέες εγγραφές όταν οι χρήστες των application ξεπερνούν έναν συγκεκριμένο αριθμόΠριν από λίγες ημέρες, το Twitter ανακοίνωσε τελικά τους όρους χρήσης στους οποίους θα πρέπει να συμμορφώνονται από εδώ και στο εξής οι δημιουργοί εφαρμογών και ιντερνετικών υπηρεσιών, αν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο και να το αξιοποιούν.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση για την επιβολή πιο αυστηρών κανόνων είχε γίνει γνωστή από τους υπεύθυνους της πλατφόρμας από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε να ξεκαθαρίσει με ποιον ακριβώς τρόπο αλλάζει η πολιτική του δικτύου, όσον αφορά τη διάθεση του περιεχόμενου του σε τρίτους προγραμματιστές.

Μεταξύ άλλων, το Twitter πλέον επιβάλλει στους προγραμματιστές να ζητούν άδεια για νέες εγγραφές όταν οι χρήστες των application και των υπηρεσιών τους ξεπερνούν έναν συγκεκριμένο αριθμό, ενώ μειώνει δραστικά την πρόσβαση στον χάρτη όπου απεικονίζει τις συνδέσεις των μελών του δικτύου. Στους νέους κανόνες συμπεριλαμβάνεται επίσης η υποχρέωση να προβάλλονται οι αναρτήσεις των χρηστών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εμφανίζονται και στο Twitter.

Οι εν λόγω αλλαγές ισχύουν ήδη, με συνέπεια πολλά χαρακτηριστικά δημοφιλών application και υπηρεσιών να έχουν αποσυρθεί ή να έχουν σταματήσει απλώς να λειτουργούν. Για παράδειγμα, η γνωστή πλατφόρμα δημιουργίας μπλογκ Tumblr έχει αφαιρέσει εδώ και δύο ημέρες τη δυνατότητα εύρεσης «φίλων» μέσα από το Twitter, όπως έκανε λίγο νωρίτερα και το Instagram, η πιο γνωστή εφαρμογή για τον διαμοιρασμό φωτογραφιών.

Αρκετοί προγραμματιστές αντέδρασαν αρνητικά στους περιορισμούς, επισημαίνοντας ότι εδώ και χρόνια το Twitter ουσιαστικά τους ενθάρρυνε να δημιουργούν προγράμματα τα οποία θα βασίζονται σε αυτό. «Αν και έχουν δικαίωμα να διαχειρισθούν τα δεδομένα τους όπως θέλουν, ουσιαστικά αλλάζουν τη φύση του κοινωνικού δικτύου», ανέφερε στο μπλογκ του ο Burt Herman, ιδρυτής της Storify, μίας online υπηρεσίας που επιτρέπει στους χρήστες της να φτιάχνουν θεματικές σελίδες όπου «ανεβάζουν» υλικό από το ίντερνετ (tweet, αλλά και βίντεο, e-mail ή εικόνες). «Το Twitter “έχτισε” ένα μέρος της δημοφιλίας του πάνω σε τρίτες υπηρεσίες και εφαρμογές, πολλές από τις οποίες είναι καλύτερες και από το ίδιο», συμπλήρωνε.

Οι νέοι κανόνες περιορίζουν τη συχνότητα με την οποία μία εφαρμογή έχει πρόσβαση στο δίκτυο ενώ, στην περίπτωση που οι χρήστες της υπερβούν τους 100.000, θα πρέπει να ζητήσει άδεια από τους υπεύθυνους του δικτύου για να προσθέσει κι άλλα μέλη. Επίσης, τα tweet δεν μπορούν να ομαδοποιούνται ανά χρονολογική σειρά, αν παρατίθενται με υλικό που δεν προέρχεται από το δίκτυο – ένα πρόβλημα για υπηρεσίες σαν τη Storify, στην οποία οι χρήστες της μπορούν να «ανεβάζουν» αναρτήσεις και από άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της πλατφόρμας, σαφής στόχος των νέων κανόνων είναι να περιορίσουν τη χρήση των Twitter client, υπηρεσιών δηλαδή σαν τις Tweetbot και Echofon. Οι Twitter client δεν προσφέρουν κάποια επιπλέον λειτουργία, αλλά απλώς παρέχουν στον χρήστη πρόσβαση στο Twitter μέσα από ένα διαφορετικό γραφικό περιβάλλον.

Τουλάχιστον κατ’ αρχάς, όμως, και οι εφαρμογές που δεν είναι απλοί «κλώνοι» του Twitter φαίνεται να επηρεάζονται από αυτές τις αλλαγές, αν και ακόμη παραμένει συγκεχυμένο τι ακριβώς θα ισχύσει για αυτές. Για παράδειγμα, αν και η Storify παραβιάζει την οδηγία για την ομαδοποίηση των tweet ανά χρονολογική σειρά, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο διευθυντής του Ryan Sarver δήλωσε πως αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αξιοποίησης των δεδομένων από την πλατφόρμα.

kathimerini.gr – Του Κώστα Δεληγιάννη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.