Την τελετή έναρξης αναμένεται να παρακολουθήσουν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε 100 χώρες

Στις 22:30 ώρα Ελλάδος ανοίγει η αυλαία των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου με την τελετή έναρξης που φέρει τον τίτλο «Διαφώτιση», παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ. Η μακριά εισαγωγή στην τελετή έχει αρχίσει από χθες το βράδυ με την 24ωρη λαμπαδηδρομία της παραολυμπιακής φλόγας. Αφετηρία ήταν το νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ, ΒΔ του Λονδίνου και κατάληξη θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Στράτφορντ κατά τη διάρκεια της τελετής.

Συνολικά 580 λαμπαδηδρόμοι με προβλήματα αναπηρίας σε ομάδες των πέντε μεταφέρουν τη φλόγα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, από το νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά οργανωμένοι αθλητικοί αγώνες ατόμων με κινητικά προβλήματα, πίσω στο 1948.

Η τελετή έναρξης, όπως και η αντίστοιχη των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ένα μυστήριο. Θα συμμετάσχουν συνολικά 3.000 ενήλικοι εθελοντές και 100 παιδιά, καθώς και 100 επαγγελματίες καλλιτέχνες. Μία από τις κορυφαίες στιγμές της τελετής θα είναι οι ακροβατικές επιδείξεις σε στιλ τσίρκου και σε ύψος 35 μέτρων από 50 ανθρώπους με αναπηρίες, οι οποίοι εκπαιδεύονται εδώ και περίπου τρεις μήνες.

Η τελετή θα συνιστά σύμφωνα με τους σκηνοθέτες Τζένι Σίρλι και Μπράντλεϊ Χέμινγκς «εορτασμό του πνεύματος των Παραολυμπιακών Αγώνων και θα ανατρέπει τις αντιλήψεις για τις δυνατότητες του ανθρώπου». Κατά την έναρξη αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο με πιλότους άτομα με αναπηρίες. Έντονη είναι η φημολογία ότι μεταξύ των διασημοτήτων που θα κάνουν την εμφάνισή τους περιλαμβάνεται και ο θεωρητικός φυσικός σερ Στίβεν Χώκινγκ.

Την τελετή έναρξης αναμένεται να παρακολουθήσουν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε 100 χώρες, ενώ συνολικά το τηλεοπτικό κοινό έως τη λήξη των Αγώνων στις 9 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια.

Θανάσης Γκαβός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.