Ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια μέτρα να περιληφθούν και στον προϋπολογισμό του 2014

http://www.skai.gr/files/temp/92A4DB512E7B217577056E47FC7B6D41.jpgΣε δόσεις θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ψηφιστούν τα επώδυνα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει την πιθανότητα κάποια από τα μέτρα να περιληφθούν στον προϋπολογισμό, ορισμένα δε ακόμα και στον προϋπολογισμό του 2014.

Για το περιεχόμενο του πακέτου ο πρωθυπουργός είχε χθες σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών και αρμόδιους υπουργούς, κατά την οποία εξετάστηκαν σενάρια για την περικοπή δαπανών συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 11,6 δισ.

Ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο προσδιόρισε μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ έγκειται στο γεγονός ότι οι περικοπές αυτές δημιουργούν ταυτόχρονα και απώλειες σε φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούνται πλέον οι περικοπές υπό προϋποθέσεις στις κατώτερες και κατώτατες συντάξεις, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και σύνδεση του ΕΚΑΣ και των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.

«Είναι σαφές ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στην εφεδρεία, έκανε λόγο για «άλλου τύπου από αυτή που εφαρμόστηκε στο παρελθόν» απαντώντας εμμέσως και στις αντιρρήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Κυβερνητικές πήγες αναφέρουν ότι έως το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο το σχέδιο της εφεδρείας. Στόχος είναι η εφεδρεία να βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για αποχωρήσεις από το Δημόσιο 150.000 ατόμων έως το 2015.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πιθανό να συναντηθεί εκ νέου ο κ. Σαμαράς με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πριν από την έλευση της τρόικας, πιθανότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.

www.skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.