Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν το υπουργείο Οικονομικών, η Τρόικα και οι Έλληνες τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση. Οι όροι που θα καθορίσουν πώς και πόσο θα συμμετέχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και πρωτίστως θα διασφαλίσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα της διοίκησης των τραπεζών παραμένουν επί μήνες στον «αέρα», καθώς η ανακεφαλαιοποίηση έχει μετατεθεί χρονικά έως το τέλος του έτους.

Το μόνο γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι των τραπεζών ή οι νέοι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν κατ’ ελάχιστον το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλιώς το πιστωτικό ίδρυμα ουσιαστικά κρατικοποιείται.

Ένας όρος που δεν αποκλείεται να αλλάξει, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία συγκέντρωσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ από την Πειραιώς και την επικείμενη πώληση της Εμπορικής σε μία από τις Εθνική, Alpha ή Eurobank. Όπως ανέφεραν στον «ΤτΚ» παράγοντες της αγοράς, είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συγκυρίες να προσελκυθούν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα και δη από τράπεζες του εξωτερικού, όταν όμιλοι όπως π.χ. η Credit Agricole ή η Societe Generale, βασικός μέτοχος της Γενικής, ή η BCP, μητρική της Millennium, αναζητούν «βελούδινους» τρόπους εξόδου από τη χώρα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα «γεμίσει» με κεφάλαια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση αναμένονται με την επόμενη δόση. Μια δόση που, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν θα έρθει στην Αθήνα νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση αυτή την περίοδο έχει «παγώσει» και δεν θα εκκινήσει εάν πρώτα η κυβέρνηση δεν περάσει το κρίσιμο τεστ της ψήφισης των μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Η πλευρά των τραπεζών δεν επιθυμεί η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με κοινές ή μόνο με κοινές μετοχές, αλλά με ευνοϊκότερους όρους, που θα καταστήσουν, πρώτον, πιο εύκολη τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και, δεύτερον, την επαναγορά των ποσοστών από το ΤΧΣ πιο βατή.

Στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και ουσιαστικά εξετάζουν τα εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των μέτρων και εάν θα εκφραστεί ικανοποίηση από την Τρόικα, η οποία έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται η πρόθεση να μην είναι μόνο κοινές οι μετοχές στην επόμενη φάση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά ένας συνδυασμός με προνομιούχες, ώστε να «ελαφρύνει» το βάρος για τις τράπεζες. Εντούτοις, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στον «ΤτΚ» ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν το πακέτο μέτρων θα αφήσει αλώβητη τη συγκυβέρνηση ή θα υπάρξει «απώλεια ψήφων». Όπως εξηγούσαν σχετικά, μια ισχυρή κοινοβουλευτική συμμαχία που θα έχει καταφέρει να περάσει το πακέτο των μέτρων θα «μετρήσει» διαφορετικά για την Τρόικα και πιθανόν θα μπορεί να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι γνωστή, αλλά όχι οι επιμέρους, αλλά απόλυτα, καθοριστικοί όροι της. Γι’ αυτό από τον Σεπτέμβριο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα ανταλλάγματα που θα λάβει το ΤΧΣ για την κάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και η αναλογία τους (μετατρέψιμοι τίτλοι CoCos, εγγυήσεις warrants), οι όροι επαναγοράς των μετοχών στο μέλλον και η δυνατότητα επαναγοράς τίτλων από τις ίδιες τις τράπεζες.

Οι συζητήσεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για την τραπεζική αγορά, αλλά συνολικά για την οικονομία, καθώς θα καθορίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη φύση και τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, από την αναλογία μετατρέψιμων ομολόγων και κοινών μετοχών που θα λάβει το Ταμείο για τα κεφάλαια που θα εισφέρει στις τράπεζες θα εξαρτηθεί η ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις αυξήσεις κεφαλαίου. Παράλληλα, η συμμετοχή των ιδιωτών θα κριθεί από τα κίνητρα που θα δοθούν και ειδικότερα από τους τρόπους επαναγοράς των μετοχών του ΤΧΣ, αλλά και από την εξασφάλιση της απόλυτης προτεραιότητας.

Κομβικός για τις εξελίξεις ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Καθοριστική για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι και η επαναστελέχωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η αναμενόμενη επιλογή του προσώπου που θα λάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο από τους εμπλεκομένους και κυρίως τις τράπεζες και την Τρόικα, ιδιαίτερα εάν ο νέος μάνατζερ δεν είναι Έλληνας, άρα δεν έχει εκ των έσω γνώση για τη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος της χώρας, τις ιδιαιτερότητες και τα «δυνατά» του σημεία.

Η Τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμούν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ να είναι άτομο με βαθιά γνώση της τραπεζικής αγοράς, ένα στέλεχος με κύρος και πυγμή, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης του.

Στη νέα ηγεσία του Ταμείου, εκτός από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία του Ταμείου και κάποιοι σίγουρα θα είναι ξένοι, θα τοποθετηθούν και δύο στελέχη από την ΤτΕ καθώς και δύο στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών.

Η νέα διοίκηση αναμένεται να «υποδεχθεί» και τη δεύτερη δόση με τα 25 δισ. ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σήμερα το Ταμείο ουσιαστικά είναι άδειο, μετά την κάλυψη του «κενού» ύψους 6,7 δισ. ευρώ που προέκυψε στο ενεργητικό – παθητικό της Αγροτικής, μετά τη διάσπαση σε «καλή» και «κακή» και την προκαταβολή των 500 εκατ. ευρώ που έλαβε η Πειραιώς για την κάλυψη των αναγκών της μετά την απορρόφηση της υγιούς Αγροτικής. Είχε προηγηθεί η προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) τον περασμένο Μάιο.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.