Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) φαίνεται ότι θα κόψουν πρώτα το νήμα των αποκρατικοποιήσεων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πωληθεί άμεσα ολόκληρο το ποσοστό των μετοχών του ομίλου που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο (90%), καθώς πρόκειται για μια περίπτωση που δεν έχει «εμπόδια», νομικού ή τεχνικού χαρακτήρα, τα οποία βαρύνουν άλλες εταιρίες που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα, όπως π.χ. την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εκτιμάται ότι τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμος ο φάκελος αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων που καταρτίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η επιτυχία του εγχειρήματος θεωρείται σχεδόν εξασφαλισμένη, καθώς υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Αν και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι και ποιοι είναι μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι, ανεπίσημες διαρροές κάνουν λόγο για πληθώρα ενδιαφερομένων, με πρώτον απ’ όλους τα βελγικά ταχυδρομεία De Post – La Poste, τα οποία μετονομάστηκαν σε bpost, που είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον και κατά το παρελθόν, σε κοινοπραξία με τα δανέζικα και τα σουηδικά ταχυδρομεία. Ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει και από τα ολλανδικά ταχυδρομεία TNT Post, ενώ στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και η γερμανική DHL. Θεωρείται επίσης πιθανή η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις αμερικανικές UBS και FedEx.

Από ελληνικής πλευράς, θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή στο διαγωνισμό της ACS, συμφερόντων Θόδωρου Φέσσα, της Speedex, συμφερόντων των ομίλων Φουρλή – Σφακιανάκη, και της Star Investments του ομίλου Βαρδινογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία -σε κοινοπραξία με την Imperio που δραστηριοποιείται στο χώρο των logistics- είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την πώληση της εταιρίας Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ που είχε διενεργηθεί την άνοιξη του 2009 και ο οποίος είχε αποβεί άκαρπος.

Καθοριστικό ρόλο πάντως στο εγχείρημα θα παίξει το περιεχόμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού, που όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται περί τα τέλη του μήνα με αρχές Σεπτεμβρίου. Κι αυτό για να ξεκαθαρίσει εάν θα βγει πακέτο ολόκληρος ο όμιλος των ΕΛΤΑ στο διαγωνισμό ή εάν θα σπάσει για κάθε θυγατρική ξεχωριστά. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στη θυγατρική ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές που θεωρείται το «φιλέτο» του ομίλου.

Εχει σημασία να τονιστεί ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να αποκρατικοποιηθεί το 40% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στα ΕΛΤΑ, αλλά με την απόφαση της προπερασμένης Παρασκευής 10 Αυγούστου 2012 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων θα εκποιηθεί τελικά ολόκληρο το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΤΑ (90%). Το υπόλοιπο 10% κατέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κέρδη παρά την κρίση

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία το 2011 κατέγραψαν κέρδη, παρά τη μεγάλη συρρίκνωση που σημείωσε ο τζίρος τους, απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά και της ταχυδρομικής κρίσης που δημιουργεί η μείωση της ζήτησης για παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η εταιρία το 2011 είχε προ φόρων κέρδη 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με τζίρο 484,2 εκατομμύρια, ενώ το 2010 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 3,4 και 543,3 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η διατήρηση της κερδοφορίας των ΕΛΤΑ την προηγούμενη χρονιά ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του λειτουργικού κόστους κατά 58 εκατομμύρια ευρώ στις δαπάνες προσωπικού, αλλά και στα λοιπά κόστη της επιχείρησης. Τα στοιχεία του α’ πενταμήνου του 2012 δείχνουν ότι επιτυγχάνεται και ο κορυφαίος στόχος για διατήρηση της κερδοφορίας, ενώ το «συμμάζεμα» της εταιρίας συνεχίζεται και φέτος και ήδη στο πρώτο πεντάμηνο η μείωση του κόστους που έχει επιτευχθεί είναι της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ (-13%).

Τα περιθώρια συρρίκνωσης του κόστους της επιχείρησης ωστόσο φαίνεται ότι είναι περιορισμένα, καθώς σε ποσοστό 75% το κόστος λειτουργίας αφορά δαπάνες προσωπικού στις οποίες τα περιθώρια περικοπών έχουν σχεδόν εξαντληθεί, καθώς το μέσο κόστος προσωπικού βρίσκεται περίπου στα 1.900 ευρώ ανά εργαζόμενο, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 η αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών απελευθερώνεται πλήρως κι έτσι ακόμη και φορείς του Δημοσίου που μέχρι τώρα απευθύνονταν στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση της αλληλογραφίας τους στο εξής θα πρέπει να διενεργούν διαγωνισμούς γι’ αυτόν το σκοπό.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Την έντονη αντίδρασή της στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ). Όπως επισημαίνει, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν έχουν επιβαρύνει και δεν επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ το κράτος και τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν αποδείξει ότι και σε περιόδους κρίσης είναι βιώσιμα και αποτελούν μοχλό ανάπτυξης του τόπου και κοινωνικής προσφοράς στους πολίτες.

Αυτή η επιλογή, κατά τους εργαζομένους, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: «Σε όλο τον πλανήτη η ταχυδρομική εξυπηρέτηση προσφέρεται από δημόσιους φορείς, ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού, όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή και παντού, σ’ όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Η ΠΟΣΤ σημειώνει ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο ταχυδρομικών καταστημάτων στην περιφέρεια, στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές και τη διάλυση του πανελλαδικού δικτύου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν ακριβές τιμές ως απόρροια της ανεξέλεγκτης αγοράς των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Μιχάλης Μυγιάκης στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.