Αυτό θα πει τελικός!

Τελικός… όνειροΗΠΑ και Ισπανία απέδειξαν για άλλη μία φορά πως είναι οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, ωστόσο το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο έπρεπε να το πάρει ένας.

Οι «φούριας ρόχας» έβαλαν δύσκολα στους παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, όμως οι… απόγονοι της Dream Team ανέβηκαν για 14η φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, επικρατώντας με σκορ 107-100.

Με 30 πόντους τελείωσε το ματς ο Κέβιν Ντουράντ, ενώ ο Λεμπρόν Τζέιμς με τους 19 πόντους που σημείωσε πέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν στη δεύτερη θέση των σκόρερ με την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο Πάου Γκασόλ ήταν συγκλονιστικός με 24 πόντους, με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να… θυμάται τον παλιό του εαυτό, προσθέτοντας άλλους 21.

Το ματς

Όποιος και να… διάλεξε, να δούμε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ισπανία, καλά έκανε! Τρέξιμο, θέαμα και ρυθμό που λίγες ομάδες μπορούν να ακολουθήσουν είχε το ματς από το ξεκίνημά του. Κέβιν Ντουράντ από τη μία και Χουάν Κάρλος Ναβάρο από την άλλη, ηγούνταν των ομάδων τους, με την πρώτη περίοδο να έχει -όπως αναμενόταν- υψηλό σκορ και να ολοκληρώνεται στο 35-27 υπέρ των Αμερικανών.

Το ίδιο και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με την Ισπανία, όμως, να έχει μπει με ακόμη πιο άγριες διαθέσεις. Ένα σερί 7-0 των «φούριας ρόχας» έφερε τη διαφορά στον πόντο (35-34), ενώ στη συνέχεια, το τρίποντο του Ροντρίγκεθ έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα με 39-37. Από εκείνο το σημείο και έπειτα το ματς πήγαινε πόντο-πόντο, ωστόσο τα άσχημα για τον Σέρτζιο Σκαριόλο, ήρθαν με το τέταρτο προσωπικό φάουλ του Μαρκ Γκασόλ, σχεδόν πέντε λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Παρ’ όλα αυτά, οι Ίβηρες δεν κατέθεσαν τα… όπλα, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το -τιμητικό- 59-58.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πάου Γκασόλ μπήκε… αφιονισμένος, παίζοντας και για τον αδερφό του. Το αποτέλεσμα; Η Ισπανία όχι μόνο πήρε το προβάδισμα, αλλά έφτασε ακόμα και στο +3 (64-67). Από την άλλη, Κέβιν Ντουράντ και Κόμπι Μπράιαντ δεν το άφησαν να περάσει έτσι, δίνοντας στις ΗΠΑ προβάδισμα τεσσάρων πόντων (76-72), όμως οι «φούριας ρόχας» δεν έδειχναν να τα παρατούν. Ο Ιμπάκα αναπλήρωσε και με το παραπάνω το κενό του Μαρκ Γκασόλ, με το μεγάλο τελικό να εξακολουθεί να είναι ντέρμπι και το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται στο 83-82.

Ο Πάου έπρεπε να πάρει τις απαραίτητες ανάσες, με τον Σέρτζιο Σκαριόλο να τον αφήνει στον πάγκο στα πρώτα λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι ΗΠΑ και με ένα επιμέρους σκορ 7-2 πήγαν στο +6 (90-84). Στη συνέχεια, η Ισπανία έμοιαζε κουρασμένη και να έχει χάσει τη φρεσκάδα της, με τους Αμερικανούς να πηγαίνουν σε διψήφιο αριθμό τη διαφορά (97-87), περίπου τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του τελικού. Όμως, το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε στα τελευταία δύο λεπτά, όταν το σκορ ήταν στο 99-93, με τον Λεμπρόν Τζέιμς να ευστοχεί από τα 6,75μ. και να κάνει το 102-93. Έτσι, το μόνο που απέμενε ήταν το τελικό σκορ, το οποίο διαμορφώθηκε στο 107-100.

Τα δεκάλεπτα: 35-27, 59-58, 83-82, 107-100

ΗΠΑ: Τσάντλερ 2, Ντουράντ 30, Τζέιμς 19, Ουέστμπρουκ 3, Ουίλιαμς 6, Ιγκουοντάλα, Μπράιαντ 17, Λοβ 9, Χάρντεν 2, Πολ 11, Ντέιβις, Άντονι 8.

Ισπανία: Γκασόλ Π. 24, Φερνάντεθ 14, Ροντρίγκεθ 7, Ναβάρο 21, Καλντερόν, Ρέγες, Κλαβέρ, Σαν Εμετέριο, Γιουλ 5, Γκασόλ Μ. 17, Ιμπάκα 12, Σάδα.

Παναγιώτης Κεφαλάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.