5.000 εκπαιδευτικοί σε τροχιά σύνταξης

Κύμα συνταξιοδοτήσεων -που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες- θα σαρώσει και φέτος την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς σχεδόν 5.000 δάσκαλοι και καθηγητές έχουν καταθέσει αίτηση παραίτησης.

Ο αριθμός των 5.000 συνταξιοδοτήσεων θεωρείται αρκετά μεγάλος με δεδομένο και τον πολύ μικρό αριθμό προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό που θα γίνουν εντός του Αυγούστου. Αν επιβεβαιωθούν μάλιστα οι πληροφορίες για μόλις 200 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, τότε η αναλογία προσλήψεων – συνταξιοδοτήσεων διαμορφώνεται στο 1 προς 24.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, 1.674 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και 3.198 δευτεροβάθμιας (σύνολο 4.784) κατέθεσαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

5.000 εκπαιδευτικοί σε τροχιά σύνταξης

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αίτηση παραίτησης υπέβαλαν 1.000 δάσκαλοι, 334 νηπιαγωγοί, και 50 καθηγητές Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής και Μουσικής. Σε αυτούς προστίθενται 29 δάσκαλοι που αποχωρούν αυτοδικαίως, ενώ μέσα στη χρονιά καταγράφηκαν 261 παραιτήσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ.

Εντονότερο είναι το πρόβλημα για τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, αφού οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση που κατατέθηκαν στο διάστημα 1 έως 10 Ιουλίου από καθηγητές, έφτασαν τις 3.198. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες, όπως αυτές των φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, χημικών, Οικιακής Οικονομίας, γεωπόνων κ.ά. όπου οι αποχωρήσεις που καταγράφονται φέτος είναι πάρα πολλές. Αν δεν ακολουθήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις -υποστηρίζουν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ομοσπονδιών-, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές σχολικές μονάδες.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι φέτος αποχωρούν 1.074 φιλόλογοι, 517 μαθηματικοί, 478 καθηγητές από τον κλάδο φυσικών, χημικών, βιολόγων, γεωλόγων), 314 καθηγητές αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.

Θέμης Κοτσιφάκης

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, προκύπτει ότι τα δύο τελευταία χρόνια (από 30-6-10 έως 30-7-12) έχουν μειωθεί οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά 11.062. Συγκεκριμένα από 94.264 που ήταν οι καθηγητές τον Ιούνιο του 2010, έχουν φτάσει να αριθμούν σήμερα τους 83.202.

Αναφορικά με τους τις ειδικότητες που «έχασαν» τους περισσότερους καθηγητές, στην πρώτη θέση είναι εκπαιδευτικοί Οικιακής Οικονομίας (-17,4%), ακολουθούν οι μαθηματικοί (-16,9%) και έπονται οι φιλόλογοι (-15,9%). Αντίθετα, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε σε ειδικότητες Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Ιταλικής Γλώσσας.

Δάσκαλοι και καθηγητές αιτιολογούν τη φυγή των εκπαιδευτικών από τα σχολεία, λέγοντας ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών ώθησαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε πρόωρη αίτηση για σύνταξη, κάτω από το βάρος των μέτρων που πάρθηκαν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς στο Δημόσιο. Ενα μεγάλο μέρος έμπειρων εκπαιδευτικών που είχαν διοριστεί πριν από το 1983, αλλά και λίγο μετά, αποχώρησαν -τονίζουν οι ίδιοι εκπαιδευτικοί- προτιμώντας να λαμβάνουν λιγότερη σύνταξη παρά να ενταχθούν στις νέες, ρυθμίσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.