http://www.skai.gr/files/temp/8B80181726F94A9B0003FEA11A923F07.jpgΥπό έρευνα από τη FIFA φέρεται να είναι ο αγώνας μεταξύ της Ελλάδας και της Νιγηρίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αποβολή του Σάνι Καϊτά που άλλαξε τη ροή της αναμέτρησης ήταν στημένη.

Στην πρώτη του συνέντευξη στο βρετανικό κανάλι Channel 4 ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Κρις Ίτον ανέφερε ότι η κλωτσιά του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή στον Βασίλη Τοροσίδη πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν προσυμφωνημένη μεταξύ του αποβληθέντος ποδοσφαιριστή και κυκλώματος παράνομου στοιχήματος.

Ο Αυστραλός πρώην αξιωματούχος της FIFA εξήγησε ότι σύμφωνα με πληροφοριοδότες η αναίτια αποβολή ίσως ήταν προσυμφωνημένη ενέργεια ως προς το χρόνο ή τον τρόπο εκτέλεσής της. Σημείωσε ότι τα κυκλώματα παράνομου στοιχήματος στήνουν όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά και μεμονωμένες ενέργειες μέσα στο παιχνίδι, όπως το χρονικό σημείο του πρώτου κόρνερ ή πλάγιας επαναφοράς.

Κατά τον Κρις Ίτον η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, αν και η FIFA δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο σε ερώτηση του Channel 4. Το βρετανικό κανάλι έθεσε το ζήτημα και στον ατζέντη του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή χωρίς να λάβει απάντηση.

Στον αγώνα του Ιουνίου του 2010 στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής η Ελλάδα είχε σημειώσει την πρώτη νίκη της σε Παγκόσμιο Κύπελλο με 2-1, ανατρέποντας το σε βάρος της 1-0 μετά την αποβολή Καϊτά.

Ο Κρις Ίτον ισχυρίστηκε
επίσης ότι η διαφθορά είναι ενδημική στο ποδόσφαιρο με κυκλώματα παράνομου στοιχήματος κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία να κερδίζουν έως και 100 εκατομμύρια δολάρια στήνοντας το αποτέλεσμα ενός διεθνούς αγώνα. Συνολικά στην αγορά ποδοσφαιρικού στοιχήματος, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου, ο κ. Ίτον εκτίμησε ότι διακινούνται 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Ο Αυστραλός αξιωματούχος αποκάλυψε επίσης ότι πρόσφατα τον προσέγγισε ποδοσφαιριστής από την αγγλική Championship για να καταγγείλει περιστατικό διαφθοράς στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία ποδοσφαίρου στην Αγγλία.

Θανάσης Γκαβός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.