«Ολυμπιακό πνεύμα» αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων…

http://img.protothema.gr/3B0942A0FC6247AE56ECB41CF6D6C235.jpgΗ εποχή που οι αθλητές εκπροσωπούσαν τη χώρα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν πίσω τους χορηγούς, διαφημιστικές συμφωνίες εκατομμυρίων και χίλιους δύο «έξτρα λόγους» να διακριθούν στους Αγώνες, καθώς τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει προβλέπουν σχετικά μπόνους.

Από τη στιγμή που επετράπη σε επαγγελματίες αθλητές να συμμετέχουν στην μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε να παρακολουθούμε Κροίσους να αγωνίζονται υπέρ των χρωμάτων της χώρας τους και του … σήματος του χορηγού τους!

Έτσι και φέτος, στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, παρακολουθούμε μερικές «τιτανομαχίες» αστέρων. Ακριβοπληρωμένων αστέρων ενίοτε …

10. Li Na

Κέρδη: 18,4 εκατ. δολάρια

Όταν η Li κέρδισε το πρώτο της μεγάλο τουρνουά τένις, (French Open το 2011)  αυτομάτως έγινε η πρώτη Ασιάτισσα τενίστρια που κατάφερνε να κερδίσει ένα τουρνουά Grand Slam. Αυτομάτως ανέβηκαν οι «μετοχές» της σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπογράψει συνολικά επτά (7) χορηγικές και διαφημιστικές συμφωνίες ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πέραν ενός σημαντικού αριθμού κινεζικών εταιριών που την σπονσονάρουν, η 30χρονη σήμερα Li έχει ως χορηγούς εταιρείες-κολοσσούς όπως οι: Babolat, Haagan-Daaz, Nike, Samsung, Mercedes. Αυτοί είναι οι τρίτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στους οποίους εκπροσωπεί την Κίνα, με πρώτη της παρουσία το 2000 και δεύτερη στους Αγώνες το 2008.

9. Chris Paul

Κέρδη: 19,2 εκατ. δολάρια

Ο Paul έγινε το πρόσωπο της χρονιάς στο ΝΒΑ με την μετακίνησή τους από τους New Orleans στους Los Angeles, σε ένα μεταγραφικό deal που ήταν μακράν το μεγαλύτερο σε αξία για τους Clippers. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως επελέγη από την Nike για να συνεχίσει την διαφημιστική καμπάνια της θρυλικής σειράς παπουτσιών που πρώτος λάνσαρε ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ. Έτσι σήμερα Chris Paul  είναι το «πρόσωπο» της Jordan brand. Ομοίως έχει συμφωνίες με τις: Jeep, Powerade και Upper Deck. Η πρώτη συμμετοχή του Paul στην Ολυμπιακή ομάδα ήταν το 2008, όταν αναδείχθηκε και πρώτος σε ασίστ.

8. Novak Djokovic

Κέρδη: 19,8 εκατ. δολάρια

Ο Djokovic είχε ίσως μια από τις καλύτερες και πάντως πλέον επικερδείς χρονιές του το 2011. Κέρδισε τρία τίτλους του Grand Slam που του απέφεραν περί τα 12,6 εκατ. δολάρια. Επίσης υπέγραψε συμφωνία με την ιαπωνική εταιρεία ρούχων Uniglo έχοντας προηγουμένως «σπάσει» τη συμφωνία του με την Sergio Tacchini. Αυτή είναι η δεύτερη παρουσία του Djokovic σε Ολυμπιακούς, το 2008 στο Πεκίνο είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

7. Usain Bolt

Κέρδη: 20,3 εκατ. δολάρια

Θα περίμενε κανείς πως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Bolt, ίσως το μεγαλύτερο αστέρι στον στίβο αυτή τη στιγμή, θα είχε ακόμα μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες από αυτές που έχει υπογράψει μέχρι στιγμής.  Η αλήθεια είναι πάντως πως το «όνομά» του στο χώρο των deals το έκανε μετά το τριπλό χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο. Έκτοτε έχει υπογράψει και ξεχωριστές συμφωνίες με τους χορηγούς του για έξτρα πληρωμές εκατομμυρίων κάθε φορά που θα σπάει ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Πάντως η «στάνταρ» αμοιβή του προέρχεται από τις συμφωνίες με τις εταιρείες Gatorade, Hublot, Nissan Motor και Visa, ενώ έχει και μια συμφωνία-μαμούθ με την εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, ύψους 9 εκατ. δολαρίων ετησίως.

6. Carmelo Anthony

Κέρδη: 22,9 εκατ. δολάρια

Ο Anthony έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο με την ομάδα των New York Knicks συνολικού ύψους 61 εκατ. δολαρίων. Έχει και οπτιόν επέκτασης ενός ακόμα έτους έναντι 24 εκατ. δολαρίων. Πάντως ο ίδιος κερδίζει και περίπου 8 εκατ. δολάρια ετησίως από τις  συμφωνίες του με την Nike και μερικές ακόμα λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό εταιρείες αθλητιατρικών ειδών και προϊόντων διατροφής. Στο Λονδίνο συμμετέχει στην τρίτη του Ολυμπιάδα.

5. Kevin Durant

Κέρδη: 25,5 εκατ. δολάρια

Όταν έχεις αναδειχθεί τρεις χρονιές πρώτος σκόρερ στο NBA δικαιούσαι να έχεις απαιτήσεις από τους χορηγούς σου. Ο Durant «τρέχει» τον πέμπτο χρόνο του πενταετούς συμβολαίου του με τους Oklahoma City Thunder και στην ολοκλήρωσή του θα είναι πλουσιότερος κατά 85 εκατ. δολάρια. Παράλληλα «τρέχει» τον πέμπτο χρόνο ενός επταετούς συμβολαίου με την Nike που του αποφέρει περί τα 13 εκατ. δολάρια ετησίως. Τα υπόλοιπα ως τα 25 των συμφωνιών του, τα δίνουν οι: Sprint, Gatorade, Panini, General Electric και 2K Sports. Αυτοί είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί για τον μίστερ Durant.

4. Maria Sharapova

Κέρδη: 27,1 εκατ. δολάρια

Μέσα στα κορτ, από την παρουσία της ως επαγγελματίας τενίστρια, η πανέμορφη κυρία Sharapova κέρδισε τον τελευταίο χρόνο συνολικά 5,1 εκατ. Δολάρια. Εκτός γηπέδων κερδίζει περίπου τα τετραπλάσια από τις συμφωνίες της με τις εταιρείες Evian, Head, Nike, Samsung και Tag Heuer. Περιέργως πως στο Λονδίνο η  Sharapova έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα με ένα ρεκόρ, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος της Ρωσικής ολυμπιακής ομάδας.

3. Kobe Bryant

Κέρδη: 52,3 εκατ. δολάρια

Ετήσιος «μισθός» του κ. Bryant: 25,2 million για να παίζει μπάσκετ στο ΝΒΑ. Έλα όμως που η φανέλα του ήταν μακράν πρώτη στη λίστα των μεμοραμπίλια του ΝΒΑ σε χώρες και αγορές όπως η Κίνα, η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική. Τέτοια βλέπουν οι χορηγοί και τρέχουν. Ο Kobe έχει δικιά του εταιρεία σπόνσορινγκ του ονόματός του. Αυτό τα λέει όλα …

2. LeBron James

Κέρδη: 53 εκατ. δολάρια

Ο μίστερ James πήρε τα σκήπτρα του πλέον ακριβοπληρωμένου σταρ του ΝΒΑ από τον Kobe Bryant τους τελευταίους 12 μήνες. Μέχρι στιγμής έχει υπογράψει πολυετείς συμφωνίες με τις εταιρείες: Nike, McDonald’s, Coca-Cola, State Farm και Dunkin’ Donuts. Κι έπεται συνέχεια…

1. Roger Federer

Κέρδη: 54.3 εκατ. δολάρια

Ο Roger Federer θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο Kobe Bryant του τένις. Όντας ο αδιαμφισβήτητος αυτοκράτορας του αθλήματος έχει χορηγικές συμφωνίες με άπειρο αριθμό εταιρειών, με μια στρατιά μάνατζερ και λογιστών να ρυθμίζει το brand name του. Εννοείται πως είναι ο ίδιος μια «εταιρεία». Η πιο κερδοφόρος στο χώρο του επαγγελματικού τένις. Και παρ’ όλ’ αυτά, φέτος εμφανίζεται για τρίτη  φορά σε Ολυμπιακούς, στοχεύοντας φυσικά στο χρυσό μετάλλιο.

Παναγιώτης Γκρουμούτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.