Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα λάβουν οι πολίτες τις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνεται η πρώτη από τις πέντε δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012.

Το ειδικό τέλος ακινήτων θα επιβαρύνει και εφέτος τις κατοικίες αλλά και τα κτίσματα που έχουν εμπορική χρήση. Υπολογίζεται με συντελεστή κλιμακούμενο από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την ισχύουσα τιμή ζώνης.

Τα έσοδα από τις πρώτες τέσσερις δόσεις υπολογίζεται ότι θα έχουν εισπραχθεί ως τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε θα ενταχθούν στον Προϋπολογισμό του 2012, ενώ τα έσοδα από την 5η δόση θα εισπραχθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2013 και θα ενταχθούν αναγκαστικά στον Προϋπολογισμό του έτους αυτού.

Σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους στη ΔΕΗ δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, καθώς το μέτρο αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Απλώς, η ΔΕΗ θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιλάμβαναν το χαράτσι, το οποίο δεν εξοφλήθηκε, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους πραγματικά υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων, με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Η ΓΓΠΣ θα εντοπίζει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες που αντιστοιχούν στους απλήρωτους λογαριασμούς και θα στέλνει τα στοιχεία στις εφορίες. Οι εφορίες θα βεβαιώνουν το χαράτσι ως ληξιπρόθεσμο χρέος και τα ποσά αυτά θα πρέπει να εξοφλούνται εφάπαξ από τους οφειλέτες τους ως την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από το χαράτσι του 2012. Παράλληλα πρέπει να επιστρέψει συνολικά 200.000.000 ευρώ σε φορολογουμένους που πλήρωσαν το χαράτσι του 2011 και στη συνέχεια πήραν απαλλαγή. Γι’ αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνεται συμψηφισμός με χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο ή να συμψηφιστεί η επιστροφή του ποσού με την οφειλή για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς που θα ταχυδρομηθούν μελλοντικά.

Στέλιος Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.