Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο οικονομικό επιτελείο

http://www.newsbeast.gr/files/temp/5CDB50C0ABAF404421A80D140662C7E8.jpgΣε διαρκείς διεργασίες θα είναι η κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή οπότε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρα θα συναντηθεί εκ νέου με τους επί κεφαλής της τρόικα κ.κ. Πολ Τόμσεν ( ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζουχ ( ΕΚΤ) για τα ισοδύναμα μέτρα του Προϋπολογισμού 2012 και τις περικοπές δαπανών 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2013 -2014.

Την Κυριακή το πρωί αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συζητήσεων μεταξύ κυβερνήσεως και τρόϊκα και θα προσδιοριστεί μέρος των μέτρων από τα 11,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα βρίσκονται σε διαρκή τηλεφωνική επαφή σήμερα και αύριο για τον από κοινού προσδιορισμό των παρεμβάσεων, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο, ώστε να συζητήσουν μέρος των μέτρων που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στην τρόικα.

Αλλά και για τον προϋπολογισμό 2012 χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από αυτά που έχει προτείνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Πάντως τόσο στην χθεσινή σύσκεψη όσο και στην συνάντηση της Κυριακής θα γίνει εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα της ύφεσης και θα παρουσιασθούν κάποια προκαταρκτικά μακροοικονομικά σενάρια για εφέτος και τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα συνεκτιμούν την μεταβολή που έχει επέλθει στο μέγεθος της ύφεσης.

Το οικονομικό επιτελείο έχει περιθώριο έως την Κυριακή να ολοκληρώσει τη δέσμη των εναλλακτικών προτάσεων που δεν έχει ακόμη παρουσιάσει στην τρόικα- το μεγαλύτερο μέρος έχει ήδη κοινοποιηθεί στους δανειστές μας- σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

-Κατάργηση όλων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και διατήρηση του επιδόματος ανεργίας και του ΕΚΑΣ.

-Καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία για φάρμακα και ιατρική περίθαλψη.

-Κατάργηση τους επιδόματος των 1.000 ευρώ που αντικατέστησε τον 13ο και 14ο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

-Αναδρομική μείωση στα εφάπαξ και περικοπή στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,67%.

-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

-Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τις επικουρικές.

-Πλαφόν 2.500 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών με παράλληλη περικοπή των διπλών συντάξεων.

-Περικοπές 10% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ και μείωση 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ.

-Συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.

-Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μονάδων του ΙΚΑ.

-Καθιέρωση διδάκτρων έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο για προπτυχιακούς φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

 

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.