Άμεσα θα γίνει η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου-Ιουνίου στους 183.270 δικαιούχους, καθώς χθες υπεγράφη η σχετική απόφαση συνολικού ύψους 129.341.020,33 ευρώ από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η καταβολή θα γίνει άμεσα από τους δήμους της χώρας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε και στην υπογραφή της απόφασης για την οικονομική ενίσχυση των δήμων στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησης για τον Αύγουστο ύψους 96.050.000 ευρώ.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο των δήμων, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, όσο και των ευπαθών ομάδων. Ο κ. Στυλιανίδης σε δήλωσή του επεσήμανε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στη συνέχιση της μηνιαίας χρηματοδότησης των ΟΤΑ με 135 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές τους δαπάνες ή την άμεση και πλήρη εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων για το πλέον δοκιμαζόμενο κομμάτι της κοινωνίας όπως τα ΑμεΑ, οι καρκινοπαθείς και οι αναξιοπαθούντες. «Με τη σημερινή μας απόφαση απαντήσαμε σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα που γέννησε η οξεία οικονομική κρίση. Επιλέξαμε την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων για προφανείς ηθικούς και κοινωνικούς λόγους».

Τόνισε, όμως, ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων για την προστασία της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ. «Είμαστε σε άμεση επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όλα τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα προκειμένου ο εξορθολογισμός των οικονομικών να συνδυάζεται με τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα των δήμων προς όφελος του πολίτη. Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Κάθε ευρώ που διασφαλίζεται επιδιώκουμε να αξιοποιείται για τη στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται».

Η άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων είναι μια «ανάσα» για τις ευπαθείς ομάδες της χώρας καθώς για τους δικαιούχους τα χρήματα αυτά καλύπτουν θέματα επιβίωσης. Τις προηγούμενες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε δεχτεί αρκετές επιστολές από τους δήμους, οι οποίοι ζητούσαν την άμεση καταβολή των επιδομάτων. Μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «από τη στιγμή που τα χρήματα πιστωθούν στον λογαριασμό του δήμου απαιτούνται τρεις με τέσσερις εργάσιμες μέρες μέχρι να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων», προειδοποιώντας για το μέγεθος της καθυστέρησης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία καθυστέρησης των επιδομάτων. «Εφόσον υπογράφηκε επιτέλους η απόφαση, πρέπει άμεσα να εκταμιευτούν τα χρήματα στους ανθρώπους που περιμένουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αν δεν θέλει το κράτος να θεωρείται οικονομικά και κοινωνικά χρεοκοπημένο, η κυβέρνηση οφείλει σε κάθε περίπτωση να προστατεύει τους ανθρώπους με αναπηρία από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.