Το ζήτημα της Εμπορικής Τράπεζας φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ότι είναι το τραπεζικό ίδρυμα που παίρνει σειρά μετά την ATEBank στην ανασύνταξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τοπίου, με την Credit Agricole να φέρεται να αναζητά συνέταιρο για την παραμονή της στην Ελλάδα.

Κατά πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, προβάδισμα έχουν η Alpha Bank και η Eurobank, με στόχο της μητρικής τη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος που μέσω συγχώνευσης.

Με βάση τα σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, η νέα τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ΤΧΣ και της Credit Agricole. Με τον τρόπο αυτόν οι βασικοί μέτοχοι της ελληνικής τράπεζας που θα είναι παρούσα στο σχήμα θα διατηρήσουν το μάνατζμεντ εξασφαλίζοντας την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή στις απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να βάλουν «το χέρι στην τσέπη».

Παράλληλα, σε αυτό το σενάριο, ο γαλλικός όμιλος αποκτά ισχυρό σύμμαχο στην ελληνική αγορά βάζοντας λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με αυτόνομη πορεία της Εμπορικής.

Σε επόμενη φάση αναμένεται να δοθεί μάχη για τον έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα πρώτα θα ανακεφαλαιοποιηθεί και εν συνεχεία θα πουληθεί σε όποιον δώσει τα περισσότερα χρήματα.

Οπως υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς, εκτιμάται πως όποιος χάσει την «κούρσα» της Εμπορικής θα κινηθεί για την απόκτηση του ΤΤ. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η λύση που θα προκαλέσει τις λιγότερες αντιδράσεις προβλέπει την απορρόφησή του από την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο δεν αποκλείουν τελικά να υπερισχύσει άλλος ενδιαφερόμενος. Παράλληλα, και εφόσον φτάσει στην Ελλάδα η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα 23 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, θα δρομολογηθεί το «μάζεμα» των μικρότερων τραπεζών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.