«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της»

Ζήτησε πράξεις, παρείχε στήριξη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές. Μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχω την πεποίθηση ότι θα προκύψουν αποτελέσματα» είπε ο Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, που έγινε σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «πρέπει να υπάρξει χειροπιαστή προοπτική εξόδου από την κρίση», με τον κ. Μπαρόζο να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει λιγότερο επώδυνη εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες ομάδες. «Ξαναχτίστε τη χώρα με τη δική μας υποστήριξη» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που με τα σχόλιά τους προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και εφαρμογή των μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση. Παράλληλα, τόνισε «την ανάγκη να αποφεύγονται δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους την ώρα που η χώρα κάνει την προσπάθειά της»

«Είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και την υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει η αναγκαία ανάκαμψη» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Μπαρόζο ότι θα προχωρήσει σε διευρυμένες αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις, σε αλλαγές στο επενδυτικό περιβάλλον και ότι θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή. Επίσης, ότι θα υπάρξουν ριζικές μειώσεις στις δαπάνες και στις σπατάλες.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον πρωθυπουργό και εξέφρασε τη χαρά του που τις δεσμεύσεις αυτές απέναντι στους εταίρους μοιράζονται και οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης.

«Ο κ. Σαμαράς με διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξέρω ότι την ίδια αποφασιστικότητα συμμερίζονται και οι δύο άλλοι εταίροι της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που προέρχονται από το Β’ Μνημόνιο, αλλά χρειάζονται αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Σαμαρά πιστεύω ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες, λέγοντας: «Ξέρω ότι πολλοί έχουν χάσει τις ελπίδες τους και τους δικαιολογώ. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι ο άλλος δρόμος απαιτεί ακόμα περισσότερες θυσίες».

«Πρέπει να ξαναχτίσετε τη χώρα σας με τη βοήθειά μας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και η καλύτερη οδός είναι μέσα στο ευρώ, κυρίως για τις πιο ευπαθείς ομάδες» είπε.

«Μαζί θα τα καταφέρουμε. Είστε κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όλοι οι αρχηγοί Κρατών έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ αν τηρήσει τις συμφωνίες. Έχουμε τηρήσει άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη, τώρα χρειαζόμαστε τη συναίνεσή σας» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο και συμπλήρωσε: «Το μήνυμά μου είναι: δεν είναι μόνοι τους οι Έλληνες, υπάρχει ελπίδα».

Στις 8:30 ο Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο εργασίας στον κ. Μπαρόζο με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, συνεργατών του προέδρου της Επιτροπής, του κ. Ράιχενμπαχ και του Ματίας Μορς ως εκπροσώπου της τρόικας.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.