Ο πράκτορας 007 θα είναι το πρόσωπο των εκδηλώσεων

http://img.protothema.gr/E236DB9E9CCA0039FFC287865A9790F7.jpgΤα φώτα σβήνουν και στις γιγαντοοθόνες ο ειδικός πράκτορας 007 κάνει την εμφάνισή του έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η κατάσταση είναι σοβαρή. Η ίδια η βασίλισσα τον υποδέχεται για να του αναθέσει ιερή αποστολή: να κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο 007 πηδάει σε ελικόπτερο, το οποίο βουτάει πάνω από τον Τάμεση και κάνει επικίνδυνους ελιγμούς κάτω από την Tower Bridge!

Την ίδια ώρα, 80.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου ακούνε ήχο ελικοπτέρου να πλησιάζει. Το όχημα που μεταφέρει τον πλέον δημοφιλή κατάσκοπο του πλανήτη πετάει πάνω από τα κεφάλια τους! Τα δευτερόλεπτα κυλούν δραματικά. Μια καταπακτή ανοίγει, ένα σκοινί πέφτει και ο 007 προσγειώνεται για να σημάνει την έναρξη των Αγώνων του Λονδίνου! This is Bond, Games’ Bond…

Κάπως έτσι περιγράφει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο αγγλικός Τύπος, που εν όψει της μεγάλης βραδιάς (Παρασκευή 27/7 στις 23.00 ώρα Ελλάδας) καμαρώνει και αδημονεί. Η Βρετανία θέλει να εντυπωσιάσει τον κόσμο με μια τελετή έναρξης για την οποία χρειάστηκαν μόλις 34,5 εκατ. ευρώ, ποσό ταπεινό μπροστά στα υπερδιπλάσια που είχε δαπανήσει το Πεκίνο. Μια τελετή εμπνευσμένη από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ με τίτλο «Isles of Wonder», η οποία φιλοδοξεί να ταξιδέψει, να συναρπάσσει ακόμα και να συγκινήσει τον πλανήτη (θα μεταδοθεί από περίπου 100 τηλεοπτικά δίκτυα και θα την παρακολουθήσουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές, ενώ θα έχει εκτενή κάλυψη στο Internet και μέσω κινητής τηλεφωνίας).

Για χάρη της έχει επιστρατευτεί η πιο εξελιγμένη τεχνολογία (πέρα από υψηλή ανάλυση, θα έχει και τρισδιάστατη μετάδοση), όμως πηγή έμπνευσής της στάθηκε η αγγλική λογοτεχνία, κλασικοί, αλλά και πιο σύγχρονοι ήρωες. Στόχος της να ανατρέξει μέσα σε περίπου 90 λεπτά στα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της βρετανικής Ιστορίας και ιδιοσυγκρασίας, στις αντιφάσεις και στη γοητεία της χώρας που γέννησε τον Σαίξπηρ και τους Beatles, τη βασίλισσα και τον Τζέιμς Μποντ. Η πιθανότητα να συναντηθούν ο… πράκτορας Ντάνιελ Κρεγκ με την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ -και όχι με ηθοποιό ή σωσία της- στο παλάτι είχε θεωρηθεί αρχικά πρωταπριλιάτικο αστείο. Η βασίλισσα δεν έχει παίξει ποτέ σε φιλμ με φανταστικό σενάριο, ούτε έχει επιτρέψει σε τηλεοπτικά συνεργεία να μπουν στα άδυτα του Μπάκιγχαμ. Φαίνεται όμως πως οι βασιλικές επιφυλάξεις κάμφθηκαν και όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 θα συνδυάσει δύο από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες της αγγλικής ιστορίας.

Βρετανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι τα γυρίσματα για το σχετικό φιλμ έχουν ήδη γίνει. Ταυτόχρονα, έχουν διαρρεύσει φωτογραφίες και βίντεο με δύο ελικόπτερα που κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από τον Τάμεση (το ένα από τα οποία θεωρείται πως μεταφέρει τον Ντάνιελ Κρεγκ – ή έστω τον κασκαντέρ του). Η σιωπή του παλατιού μάλλον επιβεβαιώνει παρά διαψεύδει τις διαρροές. Το ίδιο και η άρνηση του βραβευμένου με Οσκαρ (για το «Slumdog Millionaire») σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ, ο οποίος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική ευθύνη της τελετής έναρξης, να μιλήσει για τον ρόλο της βασίλισσας και του πράκτορα 007 στη βραδιά. «Ας κρατήσουμε και κάποιες εκπλήξεις» δηλώνει.

Από την εξοχή σε «βιομηχανική» σαπουνόπερα

Οι σκηνές που θα ανοίξουν τη μεγάλη βραδιά της 27ης Ιουλίου θα είναι 100% βρετανικές. Θα απεικονίζουν εξοχή, αλλά και βιομηχανική ζώνη, οικογένειες που κάνουν πικνίκ, αλλά και ανθρακωρύχους. «Μεταξύ μας, δεν νομίζω πως θα το πολυκαταλάβουν όσοι το δουν…» δηλώνει μάλλον με χιούμορ ο Μπόιλ.
Αμέσως μετά το άνοιγμα της τελετής από τον Τζέιμς Μποντ, οι θεατές θα δουν το στάδιο να έχει μεταμορφωθεί σε μια τυπική βρετανική εξοχή βικτωριανής εποχής για τη σκηνή που έχει τον τίτλο «Green and pleasant». Είναι βέβαιο ότι θα πέσουν ψιχάλες, ανεξαρτήτως των επιταγών του καιρού, αφού μέρος του σκηνικού είναι τέσσερα τεχνητά σύννεφα που θα δώσουν στην εικόνα την κλασική αγγλική υγρασία – ακόμα και στη σπάνια περίπτωση που δεν βρέξει.

Το ειδυλλιακό τοπίο με τους χαρωπούς αγρότες σύντομα θα δώσει τη θέση του σε μια άλλη πλευρά της Βρετανίας, αυτή της βιομηχανίας. Καμινάδες θα υψωθούν από το έδαφος, γκρίζος καπνός θα γεμίσει την ατμόσφαιρα και το σκηνικό θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, βγαλμένη από τους τίτλους της σαπουνόπερας του BBC «East Enders» – φόρος τιμής στην τηλεόραση.

Το σόου θα κλείσει με έναν ιππότη, τον σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ, να τραγουδάει, όπως φημολογείται, το «Hey Jude», δίνοντας το έναυσμα για να αρχίσει η παρέλαση των 10.000 αθλητών από 205 χώρες. Αμέσως μετά η φλόγα θα ανάψει και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με πυροτεχνήματα. Στο μουσικό κομμάτι της τελετής, που θα περιλαμβάνει κλασικά τραγούδια της αγγλικής μουσικής σκηνής, οι φήμες θέλουν προσκεκλημένους κι άλλους καλλιτέχνες, από τις Spice girls μέχρι τους Rolling Stones και τους Sex Pistols! Πώς θα αντιδράσει άραγε η βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα τραγουδήσουν «God save the Queen»; Επίσης, δύο τραγούδια ειδικά για τη βραδιά έχουν γράψει οι Underworld, οι οποίοι έχουν ξανασυνεργαστεί με τον Μπόιλ στο «Trainspotting».

Χριστίνα Κατσαντώνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.