Επανέρχεται… με γρήγορες διαδικασίες

http://img.protothema.gr/EF2FE49B694E588C201F516CC58E6094.jpgΝα πληρώσουν άμεσα το «κοστούμι» που θα τους ράψει η εφορία, για να μην ελεγχθούν για παλαιές χρήσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν, θα ζητήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών από χιλιάδες επιχειρήσεις.

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει συνοπτικούς ελέγχους-εξπρές στις επιχειρήσεις για να κλείσουν οι παλιές εκκρεμείς υποθέσεις τους και να πληρώσουν στο δημόσιο όσα περισσότερα μπορούν φέτος, για να διασώσει χωρίς πρόσθετα μέτρα φέτος τα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιήσει και μια παλιά διάταξη που έμενε ανενεργή για να προλάβει μέσα στο 2012 να βάλει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να πληρώσουν για χρήσεις περασμένων ετών που οι εφορίες δεν έχουν μπορέσει εδώ και μια δεκαετία να ελέγξουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραγραφούν για το δημόσιο.

Οι ελεγκτές θα εξετάζουν από το γραφείο τους στις ΔΟΥ τον φάκελο των φορολογουμένων και θα υπολογίζουν εξ αποστάσεως το φόρο, με βάση τους τζίρους, τις λογιστικές διαφορές και τα επιβαρυντικά στοιχεία που εντοπίζει από παλαιότερους ελέγχους που του έγιναν. Θα καλείται στο γκισέ της εφορίας για «ανάκριση» και να πληρώσει επιπλέον φόρους. Καταβάλλεται προσπάθεια να ελεγχθούν με τον τρόπο αυτό φέτος τουλάχιστον 3% των επιχειρήσεων κάθε ΔΟΥ.

Του χρόνου άλλο 10% και το 2014, θα περάσει από τον έλεγχο αυτό 1 στις 3 επιχειρήσεις. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δηλαδή θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο μέσα σε 3 χρόνια. Το μέτρο θα αφορά όλες τις φορολογίες (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ) και το ποσό που θα καλείται κάθε επιχείρηση να πληρώσει θα διαμορφώνεται με βάση μια λίστα από φορολογικά αντικείμενα που πρέπει να ελεγχθούν για να εισπραχθούν φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως η διαδικασία θα είναι γρήγορη και πως υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παλιούς φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις, για να τα βεβαιώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να εισπράξει άμεσα φόρους αν και οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να κάνουν ελέγχους στις εταιρίες, αποκάλυψε μιλώντας στο Real fm ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.