Για την κατασυκοφάντηση του επαγγέλματος με τη δήθεν απάτη λογιστή εις βάρος του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας

Την έντονη αγανάκτησή του για την κατασυκοφάντηση του επαγγέλματος του λογιστή- φοροτεχνικού, με αφορμή τη δήθεν αποκάλυψη απάτης εις βάρος του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας από συνάδελφό τους, εξέφρασε η διοίκηση του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Κοζάνης κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού του συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος των Φοροτεχνικών σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου το βράδυ της Τετάρτης, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για την άδικη, όπως υποστήριξε, κατηγορία εις βάρος Πτολεμαϊδιώτη φοροτεχνικού και κατήγγειλε ως «συκοφαντικό το δημοσίευμα» που φωτογραφίζει συνάδελφό τους να έχει διαπράξει απάτη εις βάρος του ΙΚΑ, με τη ζημία να υπολογίζεται σε 40.000 ευρώ, την ώρα μάλιστα που μένει στο απυρόβλητο ο εργοδότης (εργολάβος οικοδομής) που δεν κατέβαλλε τις αναλογούσες εισφορές για το προσωπικό που απασχολούσε στο ΙΚΑ.

Τονίστηκε μάλιστα ότι η υπόθεση αυτή, να κατηγορείται δηλαδή ο λογιστής που απέστειλε- για λογαριασμό του εργοδότη τις προβλεπόμενες ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) τις μισθολογικές καταστάσεις δηλαδή προς το ΙΚΑ, προξένησε φόβο και άγχος στον κλάδο, καθώς καθένας λογιστής θα μπορούσε να βρεθεί εκτεθειμένος με παρόμοιο τρόπο, αφού καταδεικνύει το πόσο ανοχύρωτο είναι το επάγγελμα του λογιστή- φοροτέχνη, καθώς αντί να είναι υπόλογος ο οποιοσδήποτε εργοδότης που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η πολιτεία, και εν προκειμένω η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στοχοποιεί και στέλνει στη δικαιοσύνη «για συμμετοχή» έναν επαγγελματία δουλειά του οποίου είναι να συντάξει τις μισθολογικές καταστάσεις και να μεσολαβήσει για την ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων προς την αρμόδια υπηρεσία (ΙΚΑ).

Ο πρόεδρος των Λογιστών Κυριάκος Ανθίδης χαρακτήρισε «απαράδεκτο το δημοσίευμα» που κατηγορεί λογιστή της περιοχής, γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιβαρυντικά στοιχεία για εναντίον του και μετέφερε την αγανάκτηση των συναδέλφων του γιατί εργάζονται πλέον σε κλίμα «φόβου και ανασφάλειας», καθώς το επάγγελμα του λογιστή έχει μείνει ακάλυπτο από όλες τις πλευρές. Διότι, όπως ανέφερε «η ευθύνη μας είναι να μεταφέρουμε τα δεδομένα των βιβλίων της επιχείρησης σε όλα τα έντυπα τα οποία προορίζονται για τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου, π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ κλπ.» και δεν μπορεί να είναι υπόλογος ο λογιστής εάν ο κύριος του έργου δεν προσέλθει να πληρώσει τις οφειλές του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ο σύλλογος σε συνεργασία με την ομοσπονδία των φοροτεχνικών θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει περεταίρω το επάγγελμα και την υπόληψη των λογιστών ώστε να μπορούν να δουλεύουν χωρίς άγχος και χωρίς φόβο, αλλά και για να γίνει η αποκατάσταση της υπόληψης του συναδέλφου τους που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

«Δεν ευθύνεται ο συνάδελφος και κανένας συνάδελφος» δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Φοροτεχνικών Κώστας Κωνσταντινίδης, επισημαίνοντας ότι οι λογιστές είναι «πραγματικά θυμωμένοι», διότι «είναι ένα θέμα που ταλανίζει όλο τον κλάδο και στην αντίστοιχη θέση θα μπορούσε να βρεθεί ανά πάσα στιγμή κάθε συνάδελφος πανελλαδικά». Ανέφερε ότι το ποια είναι η ευθύνη του λογιστή αναφέρεται ρητά από το νόμο 340 και άλλα Προεδρικά διατάγματα: «εκεί αναφέρεται ρητά ότι εμείς έχουμε την υποχρέωση να στέλνουμε την ΑΠΔ κατόπιν εντολής του εργοδότη- πελάτη στο ΙΚΑ».

Σημείωσε μάλιστα ότι σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας για τη συγκεκριμένη περίπτωση απάτης εις βάρος του ΙΚΑ διαπίστωσε ότι «πουθενά στην αναφορά του υποκαταστήματος δεν αναφέρεται ο συγκεκριμένος λογιστής» και εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το πως και γιατί βγήκε αυτή η είδηση στα ΜΜΕ. «Είμαστε πραγματικά θυμωμένοι και ζητάμε από τα ΜΜΕ να αποκαταστήσουν το συνάδελφο ο οποίος υπέστη βλάβη, πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο γιατί θα πρέπει να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη για να αποκατασταθεί». «Αλλοίμονο», πρόσθεσε, «εάν κάποιος δεν πληρώνει ένσημα ή ΦΠΑ να είναι υπόλογος ο λογιστής του. Τι θα γίνει δηλαδή, θα μας βάλλουν όλους φυλακή;».

Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ακόμη ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η ομοσπονδία των συλλόγων λογιστών, αφού οι λογιστές δεν είναι υπεύθυνοι να ελέγχουν ποιοι εργάστηκαν σε ένα έργο ή σε ποιους κολλήθηκαν ή δεν κολλήθηκαν ένσημα.

Για την ιστορία πάντως, ανέφερε ότι το θέμα ήρθε στην επιφάνεια λόγω ότι το ΙΚΑ απέστελλε στην ιδιοκτήτρια νεοαναγειρόμενης οικοδομής ειδοποίηση ότι χρωστά τα ένσημα για το έργο και από εκεί ξεκίνησε ο έλεγχος που οδήγησε στον εντοπισμό του ίχνους του ηλεκτρονικού υπολογιστή του λογιστή που κατέθεσε τις καταστάσεις μισθοδοσίας για το εν λόγω έργο.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.