Ποιός ειναι ο 24χρονος δράστης  του Ντένβερ

Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι ο δράστης του μακελειού στο σινεμά του Ντένβερ κατά τη πρεμιέρα της νέα ταινίας του Μπάτμαν.

Το περιστατικό που σόκαρε και βύθισε στο πένθος τις ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τρομοκρατία· συγκλονισμένος ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία και επέστρεψε στην πρωτεύουσα. Μεσίστιες οι σημαίες σε όλη τη χώρα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Χολμς σε πάρκινγκ κοντά στο σινεμά. Δεν πρόβαλε καμία αντίσταση. Τους είπε μάλιστα ότι είναι ο Τζόκερ, ο αντίπαλος του Μπάτμαν…

Ήταν οπλισμένος με ημιαυτόματο όπλο AR-15 (εκδοχή του τυφεκίου M16 που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και μπορεί να αγοραστεί στις ΗΠΑ), ένα πιστόλι Glock και μία καραμπίνα. Άγνωστο είναι ακόμη αν κατείχε τα όπλα νόμιμα.

Ο Χόλμς φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και εξοπλισμό που συνήθως φέρουν οι αστυνομικοί των ειδικών μονάδων.

Η κατοικία του είναι περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας, οι Αρχές όμως δεν μπόρεσαν να μπουν αμέσως μέσα γιατί ήταν παγιδευμένη.

Στο καθιστικό υπήρχαν καλώδια που συνδέονταν με δοχεία με άγνωστα υλικά. Η αστυνομικοί έκανε λόγο για παγίδα «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας».

Στο σπίτι του 24χρονου υπήρχε άλλο ένα πιστόλι Glock.

Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του συγκροτήματος και παρακείμενων κατοικιών, προειδοποιώντας ότι η έρευνα στο διαμέρισμα θα χρειαστεί πολλές ημέρες.

Ο Χολμς ζούσε στην Καλιφόρνια όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Εκεί ζουν και οι γονείς του που δηλώνουν και αυτοί συγκλονισμένοι και ζητούν να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά τους.

Εκτός από μία κλήση για υπερβολική ταχύτητα που πήρε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές Αρχές.

Απίστευτη βιαιότητα

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 59 τραυματίστηκαν όταν ο δράστης μπήκε μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο σινεμά Century, το οποίο στεγάζεται σε μεγάλο πολυκατάστημα στην Ορόρα του Κολοράντο.

Τραγική λεπτομέρεια: Η πόλη βρίσκεται 35 χλμ από το Κολουμπάιν όπου το 1999 δύο μαθητές εισέβαλαν με όπλα στο γυμνάσιό τους δολοφονώντας 13 μαθητές και καθηγητές πριν αυτοκτονήσουν.

Ο Χολμς, αφού έριξε ένα καπνογόνο, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Πάνω από 220 κάλυκες βρήκαν στο σημείο οι αστυνομικοί, κάτι απόλυτα ενδεικτικό τις βιαιότητας της επίθεσης.

Πολλά από τα θύματα ήταν νεαροί και παιδιά. Κάποιοι άλλοι ήταν στρατιωτικοί εκτός υπηρεσίας.

Νεκρή είναι και μία νεαρή κοπέλα, η Τζέσικα Γκάουι, που είχε επιζήσει ένα μήνα νωρίτερα από φονική επίθεση σε πολυκατάστημα του Τορόντο.

Η Γκάουι, γνωστή μπλόγκερ και αθλητικογράφος, έγραφε τότε στο ιστολόγιο της ότι «θα νιώθω πάντα ευλογημένη»…

Σοκ και πένθος

Σοκαρισμένοι και θλιμμένοι» από το περιστατικό δήλωσαν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ. «Όπως κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε μαύρες στιγμές, πρέπει τώρα να ενωθούμε σαν μία αμερικανική οικογένεια» είπαν.

«Θα υπάρξουν άλλες μέρες για την πολιτική», είπε ακόμη ο πρόεδρος. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η αναφορά τους στις κόρες του που θα μπορούσαν να είναι και αυτές σε ένα σινεμά όπως αυτό.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία που έκανε στη Φλόριντα και ήδη βρίσκεται στο Λευκό Οίκο. Την προεκλογική του εκστρατεία διέκοψε και ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ .

Ο δημοφιλής δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλεσε τους δυο υποψήφιους προέδρους να λάβουν θέση στο πολυσυζητημένο θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ τονίζοντας : «πρέπει και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι να μάς δηλώσουν, ποιές θέσεις διαμορφώνουν, πλέον, στο θέμα της οπλοκατοχής».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε, σήμερα, «την έντονη συγκίνησή του» μετά την επίθεση μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα κοντά στο Ντένβερ στο Κολοράντο.

Στο ανακοινωθέν, που εξέδωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων, τονίζεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας «αναλογίζεται πόσο αυτό το δράμα έχει αναστατώσει την αμερικανική νεολαία και έχει βυθίσει στο πένθος όλη την Αμερική».

«Κάτω από τραγικές συνθήκες, θέλω πολύ να δείξω προσωπικά την αλληλεγγύη μου στις αμερικανικές αρχές και στον αμερικανικό λαό και την ίδια ώρα, στο όνομα της Γαλλίας, να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες σε αυτό το θλιβερό συμβάν», συμπληρώνει το ίδιο προεδρικό ανακοινωθέν.

* Με απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα οι σημαίες σε δημόσια κτίρια στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό θα κυματίζουν μεσίστιες ως τις 25 Ιουλίου αποτίοντας τιμή θα θύματα της επίθεσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.