http://assets.tanea.gr/ygeia/files/diabasma%20orizontia1.jpgΠοιος είναι πιο έξυπνος; Οι άντρες ή οι γυναίκες; Κρίνοντας αποκλειστικά από τον δείκτη νοημοσύνης, η απάντηση ήταν κάποτε «οι άντρες». Οι σύγχρονες γυναίκες, όμως, φαίνεται πως νικούν τους άντρες στο πιο δυνατό τους παιχνίδι.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας, που υποδηλώνει ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία οι γυναίκες επιτυγχάνουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας.

Την έρευνα πραγματοποίησε ο δρ Τζέιμς Φλυν, ένας Νεοζηλανδός ερευνητής της ευφυΐας, ο οποίος καταγράφει εδώ και δεκαετίες τις διακυμάνσεις στο IQ.

Όπως εξήγησε στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ο δείκτης νοημοσύνης των γυναικών υπολειπόταν τον τελευταίο αιώνα κατά σχεδόν πέντε μονάδες. Το χάσμα ωστόσο γεφυρώθηκε πλέον στις περισσότερες από τις χώρες όπου πραγματοποίησε μελέτες – και μάλιστα οι γυναίκες έχουν πάρει βραχεία κεφαλή.

«Τα τελευταία 100 χρόνια, όλοι οι κάτοικοι του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν κερδίσει κατά μέσον όρο 3 μονάδες στον δείκτη νοημοσύνης τους, αλλά οι γυναίκες έχουν κερδίσει περισσότερο», είπε.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού. Σε κάθε χώρα στην οποία οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες, οι δείκτες νοημοσύνης έχουν τουλάχιστον εξισωθεί – και σε πολλές οι γυναίκες προηγούνται κατά μισή ή μία μονάδα στο IQ».

Ο δρ Φλυν υπέβαλλε σε ένα στάνταρτ τεστ ευφυΐας (το επονομαζόμενο Raventest), εθελοντές από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Αφρική, την Εσθονία και την Αργεντινή. Από κάθε χώρα έκαναν το τεστ τουλάχιστον 500 άνδρες και 500 γυναίκες, οι περισσότεροι ηλικίας 15 έως 18 ετών.

«Σε όλα τα δείγματα, οι γυναίκες είναι εφάμιλλες αν όχι καλύτερες από τους άνδρες σε ευφυΐα, επιτυγχάνοντας βαθμολογίες κατά μισή έως μία μονάδα υψηλότερες», είπε ο δρ Φλυν.

Τα ευρήματά του αναμένεται να εκδοθούν αργότερα εφέτος σε βιβλίο.

ΤΑ ΝΕΑ – ΥΓΕΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.