Ένα παγόβουνο με έκταση διπλάσια από του Μανχάταν αποσπάστηκε από το άκρο ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Γροιλανδίας, μια εξέλιξη που θεωρείται δυσοίωνη όσον αφορά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η εμφάνιση του παγόβουνου των 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων «δεν μπορεί πλέον να εξηγηθεί από τις φυσιολογικές διακυμάνσεις» των πάγων του βορρά, σχολιάζει ο παγετωνολόγος της NASA Έρικ Ρίγκνοτ.

«Έχουμε στη διάθεσή μας δεδομένα για τα τελευταία 150 χρόνια, τώρα όμως βλέπουμε μεταβολές που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν» δήλωσε ο Άντρεας Μουέντσοου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αντελήφθη τη γέννηση του παγόβουνου.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν μια μεγάλη ρωγμή στο άκρο του Παγετώνα Πίτερμαν στη βόρεια Γροιλανδία. Το μεγαλύτερο μέρος του παγετώνα βρίσκεται στην ξηρά, το άκρο του όμως εκτείνεται μέσα στη θάλασσα.

Πριν από δύο χρόνια, ένα παγόβουνο διπλάσιου μεγέθους είχε αποκοπεί από τον ίδιο παγετώνα, και οι επιστήμονες πλέον ανησυχούν για την απώλεια μιας τόσο μεγάλης μάζας πάγου.

«Είναι ένα από τα φαινόμενα που δείχνουν ότι η Γροιλανδία αλλάζει πολύ γρήγορα» εκτιμά ο Δρ Μουέντσοου.

Στη Γροιλανδία και ευρύτερα στην περιοχή της Αρκτικής, η θερμοκρασία αυξάνεται τέσσερις με πέντε φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Και η τάση αυτή θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε δραματική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι πάγοι που επιπλέουν στην Ανταρκτική δεν θα ανέβαζαν τη στάθμη σε περίπτωση που έλιωναν εντελώς, δεδομένου ότι ο πάγος έχει μικρότερη πυκνότητα από το υγρό νερό. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος υγρού νερού που θα σχηματιζόταν από το λιώσιμο του επιπλέοντος πάγου είναι μικρότερος από τον όγκο του ίδιου του πάγου.

Η στάθμη όμως θα ανέβαινε κατά αρκετά μέτρα αν έλιωναν οι παγετώνες που βρίσκονται στην ξηρά -σε αυτή την περίπτωση το νερό που περιέχουν θα ερχόταν να προστεθεί στον όγκο των ωκεανών.

Παραμένει ακόμα ασαφές το κατά πόσο οι παγετώνες της Γροιλανδίας αποσταθεροποιούνται από την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες όμως βρίσκονται υπ’ ατμόν. Το τελευταίο ανησυχητικό σημάδι ήρθε πριν από λίγες μέρες, όταν ανακοινώθηκε ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έπεσε σε ιστορικό χαμηλό φέτος τον Ιούνιο.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.