Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους ιδιοκτήτες ελληνικών νησιών. Αντιμέτωποι με τους φόρους ακίνητης περιουσίας που έχει επιβάλλει η τρόικα, καθώς και τα αυξημένα επιτόκια, άρχισαν να πουλάνε τη γη τους. Οι ενδιαφερόμενοι όμως αγοραστές, έχουν να παλέψουν με την ελληνική γραφειοκρατία.

Γράφει η ισπανική El Mundo:
Δεν θα θέλατε να απολαμβάνετε το φρέσκο αιγαιοπελαγίτικο αεράκι, στο δικό σας νησί;

Αν έχετε τα χρήματα, ίσως ήρθε η ώρα να το ψάξετε. Η κρίση οδήγησε στον διπλασιασμό των προσφερόμενων για αγορά ιδιωτικών νησιών στις ελληνικές θάλασσες (δεν πουλιούνται αυτά που ανήκουν στο κράτος). Ειδυλλιακές παραλίες, εξαιρετικές θέες, και μία ότι πρέπει θερμοκρασία όλο τον χρόνο, είναι μερικά από τα ελκυστικά σημεία μιας τέτοιας αγοράς.

Όπως λέει ο Chris Krolow, διευθυντής της καναδικής διαδικτυακής εταιρίας Private Islands, που εξειδικεύεται στην πώληση νησιών σε ολόκληρο τον κόσμο, «πριν τη κρίση είχαμε πάντα 6-10 ελληνικά νησιά για πώληση, σήμερα όμως έχουμε 20».

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος περιέχει αρκετά ελληνικά νησιά, με τιμές πώλησης που ξεκινούν από €1.500.000 (το μικρό νησάκι του Αγίου Αθανασίου) ως τα €150 εκατ. για το νησί Πάτροκλος. Πρόκειται για ένα μαγευτικό νησάκι 260 στρεμμάτων, πολύ κοντά στην Αθήνα, με αρκετές αμμουδερές παραλίες και καθαρά νερά γεμάτα από ψάρια, σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο.

Παρόλο που οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τιμές των νησιών δεν έχουν πέσει και πολύ, εν τούτοις υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες. Όπως αναφέρει ο μεσίτης της κορυφαίας εταιρίας Grece Demeures, Nicolas Mugni, «έχουμε δει ακίνητα που πωλούνταν €4 εκατ. να πέφτουν στα €2 εκατ». Η οικονομική κρίση που οδήγησε το 28% του ελληνικού λαού κάτω από τα όρια της φτώχειας, έπληξε και τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγεί πολλούς στο να πουλήσουν φτηνά, είτε ολόκληρο το νησί, είτε οικόπεδά του, είτε κτίσματα (βίλες), είναι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που ισχύει στην Ελλάδα.

Όπως λέει ο Mugni: «Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν χρήματα επενδυμένα σε ακίνητα. Οι νέοι φόροι λόγω της λιτότητας, τους αναγκάζουν  να πληρώσουν πολλά χρήματα.  Τα ποσοστά ποικίλλουν, αλλά αν έχεις νησί, ή μια μεγάλη έπαυλη, τότε θα πληρώσεις ουκ ολίγα. Για κάποιον έμπειρο αγοραστή, τα παζάρια είναι εύκολη υπόθεση με τέτοιου είδους πωλητές».

Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων αδυνατούν να πληρώσουν τους τόκους στα τραπεζικά τους δάνεια, άρα αναγκάζονται να ξεπουλήσουν.

Ο μεσίτης Σταύρος Στέλλας, που γνωρίζει καλά τα ακίνητα του Αιγαίου παραδέχεται πως και ο ίδιος αναγκάστηκε να πουλήσει δική του γη πολύ φτηνά, «Έχω ένα μεγάλο οικόπεδο  17.000 τ.μ., και πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησα να το πουλάω για €1.7 εκατ. Σήμερα το δίνω για ένα εκατομμύριο, αφού με πιέζουν οι τράπεζες», λέει.

Αν κάποιος διαθέτει τα χρήματα και θέλει να αγοράσει ένα ελληνικό νησάκι, θα πρέπει να ψάξει αρκετά. Σχεδόν όλοι όσοι τα πουλάνε, είναι ήδη αρκετά πλούσιοι, οπότε δεν τίθεται θέμα να πέσουν θύματα του κερδοσκοπικού χάους. Ούτε φοβούνται μη τυχόν και πέσουν οι τιμές αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Mugni, «μια πολυτελής ιδιοκτησία δεν θα χάσει την αξία της, ακόμη κι αν η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή και υποτιμηθεί το νόμισμα . Όποιος δεν έχει οικονομικές ανάγκες δεν πουλάει φτηνά». Εξάλλου, οι Έλληνες φημίζονται ως σκληροί διαπραγματευτές.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που φοβίζει τους πιθανούς αγοραστές είναι η παροιμιώδης ελληνική γραφειοκρατία. Σύμφωνα με τον Krolow, «για κάποιον επενδυτή, η αγορά ελληνικού νησιού είναι μια κουραστική υπόθεση, αφού θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες μέχρι να μπορέσει να κτίσει σ’ αυτό».

Παρόλα τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για ελληνικά ακίνητα αυξήθηκε κατακόρυφα. Ο Γεώργιος Στρουμπούλης της Greek Property Exchange λέει πως στο παρελθόν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 70 περίπου χώρες, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός σκαρφάλωσε στις 120! «Όπως γίνεται πάντα σε μια κλονισμένη οικονομία, έτσι και τώρα υπάρχουν πολλοί κυνηγοί ευκαιριών. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας την μετέτρεψαν σε πεδίο δράσης επαγγελματιών κυνηγών ευκαιριών», λέει.

presseurop.eu

S.A.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.