Στόχος η χώρα να αποκτήσει μια αποτελεσματική διοικητική μηχανή
http://www.newsbeast.gr/files/temp/43DDDE326B7BE0BBBFB511564B750913.jpgΜείωση του κράτους κατά 30% αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ξεκινά αξιολόγηση των υπηρεσιών, των δομών όλων των υπουργείων, χωρίς καμία εξαίρεση και θα ακολουθήσει μετά η αξιολόγηση των οργανισμών που εποπτεύονται από κάθε υπουργείο.

«Επιδιώκουμε η χώρα να αποκτήσει με τον τρόπο αυτό μια διοίκηση πρώτα αποτελεσματική, χρηστή και μια διοίκηση οικονομικότερη, αλλά κυρίως μία διοίκηση φιλική προς τους πολίτες. Θέλουμε να έχουμε υπηρεσίες αναβαθμισμένες και να αποκαταστήσουμε το κύρος του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος, αλλά και την αξιοπιστία της διοίκησης συνολικά» ανέφερε.

Όπως γράφει το Newsbeast.gr, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθούν όλες οι επιτροπές αξιολόγησης και για τα 11 υπουργεία. Στα τέλη Ιουλίου, θα γίνει η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλων των αξιολογητών, ώστε να οικειοποιηθούν τη μέθοδο και τη διαδικασία της αξιολόγησης. Μέχρι τέλη Αυγούστου, θα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση σε όλα τα υπουργεία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα τελειώσει το οργανόγραμμα.

«Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ήδη, με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και από την αξιολόγηση τους, θα προκύψει μια εξοικονόμηση όσον αφορά τις δομές γύρω στο 30%. Δηλαδή θα έχουμε μία μείωση των δομών, των υπηρεσιών σε ποσοστό 30%» ανέφερε ο υπουργός.

Το να υπολογίσουμε το όφελος είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί είναι έμμεσο και είναι και απώτερο και αυτό αντανακλάται στην οικονομία, αντανακλάται στους πολίτες, αντανακλάται στη διαδικασία

Απαντώντας σε ερώτηση για τους υπαλλήλους των οργανισμών που θα καταργηθούν ο κ. Μανιτάκης είπε: «Δεν πρόκειται να γίνει επαναλαμβάνω καμία απόλυση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της μετακίνησης που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία.

Και θα χρησιμοποιηθούν κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των υπηρεσιών, στις ικανότητες και στα προσόντα των υπαλλήλων, ώστε να μετακινηθούν στα υπουργεία εκείνα που αξιοποιούνται και οι ίδιοι καλυτέρα, αλλά και ωφελούν περισσότερο τον τόπο και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Σχετικά με τη λίστα των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών που έφτιαξε η προηγούμενη κυβέρνηση ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί.

«Το μελετάμε επειδή είναι ένα θέμα που ξέρω ότι επείγει. Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να προχωράμε ταχύτατα. Θέλουμε να δώσουμε τον τόνο της Κυβέρνησης, πρώτον, ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε, αφού μελετήσουμε – τις προσεχείς εβδομάδες ελπίζω, τι θα γίνει με τους οργανισμούς αυτούς. Θα μελετήσουμε όλες αυτές τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τις έχουμε στα χέρια μας, θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε, να δούμε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, και φυσικά θα πρέπει να τηρήσουμε όλες τις τυπικές εκείνες διαδικασίες που επιβάλλει η νομοθεσία και το Σύνταγμα μας.» τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.