Τα νέα δεδομένα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εμπορικές τράπεζες μετά τη μείωση του ευρωεπιτοκίου από την ΕΚΤ

Στον αστερισμό των (σχεδόν) μηδενικών επιτοκίων έχουν μπει οι δανειολήπτες, οι τράπεζες και οι καταθέτες, γεγονός που αλλάζει τους κανόνες του τραπεζικού παιχνιδιού.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να στηρίξει την ανάπτυξη μειώνοντας το κόστος του χρήματος για ολόκληρη την ευρωζώνη δημιουργεί νέα δεδομένα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και εμπορικές τράπεζες. Η κίνηση της ΕΚΤ να ρίξει στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος δίνει ανάσα σε εκατομμύρια δανειολήπτες με χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Κερδισμένες βγαίνουν και οι ελληνικές τράπεζες καθώς αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με πιο ευνοϊκούς όρους ως προς το κόστος του χρήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άμεσα είναι σε θέση να χορηγήσουν νέα δάνεια και να δώσουν ρευστότητα στην αγορά.

Στον αντίποδα, αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια στις καταθέσεις καθώς η μεγάλη ανάγκη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ζεστό χρήμα διατηρεί υψηλά τις αποδόσεις.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την πολιτική τού «φθηνού χρήματος» κατεβάζοντας το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος ακόμη και στο 0,5% εντός του 2012.

Ποιοι κερδίζουν

Οι μεγάλοι και άμεσα ωφελημένοι από την απόφαση της ΕΚΤ είναι οι κάτοχοι στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Είτε αυτό βασίζεται στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είτε στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, το όφελος που θα δουν στη μηνιαία δόση τους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός μέσου, 20ετούς στεγαστικού δανείου 150.000 ευρώ µε κυµαινόμενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%), μέχρι πρότινος – πριν από τη μείωση από την ΕΚΤ – ο δανειολήπτης επιβαρυνόταν με δόση 909 ευρώ τον μήνα. Από σήμερα, η δόση για το ίδιο δάνειο μειώνεται στα 890 ευρώ (δηλαδή 19 ευρώ χαμηλότερα). Αυτό σε ετήσια βάση μεταφράζεται σε όφελος 228 ευρώ. Μάλιστα, αν τελικά επαληθευθούν οι αναλυτές που θέλουν την ΕΚΤ να προχωρεί σε νέα μείωση των επιτοκίων εντός του 2012, η δόση θα μειωθεί στα 870 ευρώ, δηλαδή θα προκύψει όφελος 39 ευρώ τον μήνα ή 468 ευρώ τον χρόνο σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από τον Ιούλιο.

Παρόμοια είναι η εικόνα στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο βασίζεται στο διατραπεζικό Euribor. Πρόκειται για την πλειονότητα των στεγαστικών δανείων που έλαβαν οι πελάτες των τραπεζών την τελευταία τετραετία. Σε αυτή την περίπτωση, σήμερα το Euribor τριμήνου διαμορφώνεται στο 0,64% ενώ στις αρχές του έτους βρισκόταν στο 1,3430.

Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο του παραδείγματος (150.000 ευρώ για 20 χρόνια) με τελικό επιτόκιο 4,3430% στην αρχή του χρόνου (Euribor 3M 1,3430% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρυνόταν με μηνιαία δόση 936 ευρώ. Σήμερα, με τελικό επιτόκιο 3,64% (Euribor 3M 0,64% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρύνεται με δόση 881 ευρώ τον μήνα. Προκύπτει δηλαδή όφελος 55 ευρώ κάθε μήνα ή 660 ευρώ σε ετήσια βάση για τον δανειολήπτη.

Μάλιστα, το κέρδος ανεβαίνει στην περίπτωση μεγαλύτερων δανείων ή μεγαλύτερης διάρκειας δανεισμού, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι τόκοι που επιβαρύνουν την οφειλή είναι υψηλότεροι. Λιγότερο κερδισμένοι βγαίνουν όσοι έχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτό βασίζεται στην ΕΚΤ είτε στο Euribor. Στην περίπτωση αυτή, ανάλογα με το ύψος του δανείου αλλά και τη διάρκεια, το όφελος κυμαίνεται από 5 έως 15 ευρώ τον μήνα.

Τα δάνεια με σταθερό

Στον αντίποδα, όσοι έχουν «κλειδώσει» δάνεια με σταθερό επιτόκιο, δεν επωφελούνται από τα νέα δεδομένα, αν και οι τράπεζες θα δεχθούν πιέσεις προκειμένου να μειώσουν τα τιμολόγιά τους στα νέα σταθερά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πεφάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.