Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο ιστορικός Αστέρας Βουλιαγμένης (ανήκει στην Εθνική Τράπεζα), που αναζητεί ιδιώτη επενδυτή, έχει μπει στο μάτι της επιχειρηματικής αλυσίδας Dynacom Tankers Management, συμφερόντων του Ελληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Σύμφωνα με όσα λένε στη «δημοκρατία» καλά ενημερωμένοι οικονομικοί κύκλοι της αγοράς, η πώληση του σούπερ φιλέτου συζητιέται ότι θα κυμανθεί στο μειωτικό για την τεράστια αξία του Αστέρα ποσό των 160.000.000-250.000.000 ευρώ!

Την ίδια ώρα χρηματοοικονομικοί παράγοντες επιμένουν ότι ο Αστέρας, βάσει διεθνών αγοραστικών κανόνων, δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί με τίμημα μικρότερο του 1 δισ. ευρώ. Η πώληση αυτή (εάν, φυσικά, καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις) θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό, νομικό και πολιτικό σκάνδαλο. Και θα δημιουργήσει πολλά ερωτήματα η συγκεκριμένη επένδυση fast truck με την εμπλοκή του συγκεκριμένου εφοπλιστικού ονόματος, που, σημειωτέον, στο παρελθόν έχει «προκαλέσει» θόρυβο για φορολογικές τριβές με την ελληνική δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Προκοπίου είχε ελεγχθεί από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ το 2010, ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ.

Τότε, στελέχη του φέρεται να επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του εφοπλιστή και να πήραν μαζί τους τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του. Στα εργαστήρια της υπηρεσίας ανακάλυψαν ότι φέρεται να κατείχε 130 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα (σε offshore), από τα οποία αποκόμιζε τεράστια οφέλη (εισοδήματα από ενοίκια κ.λπ.), που όμως δεν δήλωνε.

Λίγο καιρό αργότερα δημοσιεύεται ότι ο κ. Προκοπίου ήταν το πρόσωπο που δέχτηκε επιβολή προστίμου-μαμούθ ύψους 40.000.000 ευρώ, αφού θεωρήθηκε ότι δεν κατέβαλλε τον ετήσιο φόρο 3%, καθώς και το ΕΤΑΚ. Το όνομα του εφοπλιστή απασχόλησε πάλι την επικαιρότητα το 2011, όταν το περιοδικό «Stern», με τον τίτλο «Οι Ελληνες πεινάνε και οι πλούσιοι βγάζουν έξω τα λεφτά τους», διέδιδε ότι ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου μετέφερε στην Ελβετία 600.000.000 ευρώ.

Πάντως, ο ίδιος, μέσω του δικηγόρου του Γ. Στεγανάκη, είχε απαντήσει δημόσια στις αποδιδόμενες μομφές, τονίζοντας ότι δεν έχει οφειλές προς την Εφορία, ενώ δεν του έχει επιβληθεί το οιοδήποτε πρόστιμο. «Ο κ. Προκοπίου ουδεμία οφειλή καθυστερεί προς οποιαδήποτε ∆ΟΥ ούτε οιοδήποτε φορολογικό πρόστιμο του έχει επιβληθεί» είχε επισημανθεί τότε στην ανακοίνωση.

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ξεκίνησε ως μηχανικός στα πλοία και είναι ένας από τους 10 πιο ισχυρούς Ελληνες. Μέχρι το 2010, μέσω της Dynacom, κατείχε στόλο 40 δεξαμενόπλοιων. Το 2005 τιμήθηκε σε τελετή απονομής των Lloyd’s List Greek Awards ως ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας, παραλαμβάνοντας το βραβείο της καλύτερης εταιρίας δεξαμενόπλοιων. Θεωρείται ιδιοκτήτης της ονειρικής «Villa Christina», η οποία είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα, ένα από τα στολίδια του Πορτοφίνο, του κοσμοπολίτικου θερέτρου της ιταλικής Ριβιέρας. Τέλος, στην ιδιοκτησία του φέρεται να ανήκει η ποδοσφαιρική ομάδα Ολυμπιακός Λαυρίου, ενώ διαθέτει megayacht, το μέγεθος του οποίου υπολογίζεται στα 106 μέτρα.

Ας ελπίσουμε ότι το νέο αφεντικό της Εθνικής Τράπεζας, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει αυτό το deal, που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.

Στέφανος Χίος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.