Ρύθμιση για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των υπέρογκων φόρων που προκύπτουν από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα εξετάζει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκατομμύρια φορολογούμενοι να μην προσέλθουν φέτος στις εφορίες και τις τράπεζες για να πληρώσουν τους φόρους αυτούς, λόγω οικονομικής αδυναμίας να τους εξοφλήσουν σε 2 ή 3 δόσεις το πολύ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Στη ρύθμιση που εξετάζεται δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι οφειλές από τους φόρους ακινήτων, δηλαδή το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του 2009, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011, για τις οποίες τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται ή πρόκειται να αποσταλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους ταυτόχρονα με τα σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρης, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, επεσήμανε ότι υπάρχει σκέψη όλες οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων να μπουν σε ένα πακέτο και να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που μελετώνται, και θεωρείται το πλέον επικρατέστερο, προβλέπει καταρχήν την εξόφληση όλων των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου εκκαθάρισης. Από κει και πέρα, για περιπτώσεις οφειλών που υπερβαίνουν ένα όριο θα προβλέπονται και επιπλέον δόσεις, οι οποίες θα είναι μηνιαίες και θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις έξι. Η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης πέραν των τριών διμήνων μπορεί να ισχύσει και για οφειλές χαμηλότερες του ορίου που θα τεθεί, ειδικά για φορολογούμενους που θα αποδεικνύεται ότι είναι σε προφανή οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν μόνο σε 3 διμηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους.

Η ρύθμιση είναι πιθανό να επεκταθεί και στις οφειλές από φόρους ακινήτων παρελθόντων ετών, οι οποίες επιβαρύνουν ή πρόκειται να επιβαρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, ταυτόχρονα με τους φόρους για τα εισοδήματα του 2011.

Η απόφαση να εξεταστεί ρύθμιση για να εξοφληθούν σε πολλές δόσεις τα φετινά υπέρογκα χαράτσια επί των εισοδημάτων του 2011 ελήφθη από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς έγινε αντιληπτό ότι είναι αδύνατο να καταβληθούν από τα οικονομικά εξαθλιωμένα ελληνικά νοικοκυριά τόσο μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις σε δύο ή τρεις το πολύ δόσεις ή ακόμη και εφάπαξ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Ειδικότερα, δε, όσον αφορά τις οφειλές που αναγράφουν τα φετινά εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% επί των εισοδημάτων που υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ το 2011) και το τέλος επιτηδεύματος (για όσους άσκησαν το 2011 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα), διαπιστώθηκε ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι -μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων- θα καλούνταν να πληρώσουν τα χαράτσια αυτά είτε σε 2 δόσεις είτε εφάπαξ, αντί σε 3 δόσεις που πληρώνουν τώρα όσοι υπέβαλαν ήδη τις δηλώσεις τους! Κι αυτό διότι φέτος έχουν δοθεί, με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις, μεγάλες παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κυρίως εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Ήδη μετά από μία ακόμη απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, οι προθεσμίες λήγουν πλέον στις 10-7-2012 για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις χειρόγραφα και στις 16-7-2012 για όσους τις υποβάλουν ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα των συνεχών παρατάσεων είναι οι δηλώσεις να κατατίθενται φέτος με μεγάλη καθυστέρηση από τους φορολογουμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε φθάσει στις αρχές Ιουλίου και έχουν εκκαθαριστεί μόλις 1,4 εκατ. δηλώσεις, ενώ έχουν υποβληθεί μόλις 2,2 εκατομμύρια, τη στιγμή που το σύνολο των φετινών δηλώσεων αναμένεται να φθάσει τα 5,7 εκατομμύρια. Αν σ’ αυτό προστεθεί κι η απόφαση πολλών φορολογουμένων να αναβάλουν για όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λήξη της προθεσμίας την υποβολή της δήλωσης, ώστε να μεταθέσουν όσο το δυνατόν πιο αργά την πληρωμή των υπέρογκων φόρων που προκύπτουν από την εκκαθάριση, τότε είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια από τις υπόλοιπες 3,5 εκατομμύρια -μη υποβληθείσες μέχρι σήμερα- δηλώσεις θα κατατεθούν στα μέσα Ιουλίου! Ομως μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια το υπουργείο Οικονομικών να μην προλάβει να εκκαθαρίσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις μέσα στον Ιούλιο. Δηλαδή, συνολικά μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν εκκαθαριστεί το πολύ 2,9 εκατομμύρια δηλώσεις επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων.

Συνεπώς, για τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι δηλώσεις θα εκκαθαριστούν από τον Αύγουστο και μετά, με αποτέλεσμα περίπου 1,8 εκατομμύρια από αυτούς να λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Με βάση δε τα όσα προβλέπει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν τα υπέρογκα χαράτσια που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα είτε σε 2 δόσεις είτε εφάπαξ!

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, έχει αυξηθεί ο ρυθμός ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω του διαδικτυακού συστήματος TAXΙSnet. Μέχρι προχθές υποβάλλονταν σε καθημερινή βάση περίπου 85.000 δηλώσεις, ενώ χθες οι ηλεκτρονικά υποβληθείσες δηλώσεις έφθασαν τις 100.000.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης κάλεσε τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους άμεσα τις επόμενες μέρες για να μη συσσωρευθεί μεγάλος φόρτος ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων δηλώσεων λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία της 16ης Ιουλίου και να μην υπάρξει κίνδυνος να υποστεί «μπλακ άουτ» το σύστημα ΤΑΧISnet.

O κ. Θεοχάρης άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να μην υπάρξει μεγάλος φόρτος ηλεκτρονικών υποβολών λίγες μέρες πριν από τη 16η Ιουλίου που λήγει κανονικά η προθεσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση θα είναι λίγων ημερών και πάντως δεν θα φθάνει πέραν της 31ης Ιουλίου.

Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.