Λήγει την Πέμπτη η προθεσμία υποβολής

http://img.protothema.gr/D9BEAC11DF5D23E7C2CDEAFCBF2AA46C.jpgMέχρι τις 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία, με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (exams.minedu.gov.gr).

Αυτές τις τελευταίες ημέρες οι υποψήφιοι κάνουν το τελευταίο «σβήσε-γράψε», προκειμένου, εξαντλώντας το χρόνο, να παραδώσουν σωστά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Ο Χρήστος Ντάφλος, φυσικός – διευθυντής Σπουδών Εκπαιδευτικού Οργανισμού Φροντιστήρια «ΑΝΩΣΗ», αποκαλύπτει τα μυστικά για τη σωστή συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου δελτίου είναι δική σου ευθύνη και υποχρέωση. Δεν είναι φορολογική δήλωση για να τη συμπληρώσει ένας λογιστής, ούτε ιατρική γνωμάτευση για να γίνει από έναν ειδικό ιατρό. Είναι βέβαιο ότι από τις επιλογές που θα κάνεις θα εξαρτηθεί το υπόλοιπο της ζωής σου. Αν θα σπουδάσεις και τι. Ποιο θα είναι πιθανώς το επάγγελμα που θα ακολουθήσεις».

Ο κ. Ντάφλος υπογραμμίζει: «Η δική μου συμβουλή είναι να μην ασχοληθείς στην αρχή με τις βάσεις των σχολών και τη δική σου βαθμολογία. Κάνε την υποθετική σκέψη ότι οι βάσεις πέφτουν τόσο πολύ, που μπορείς να εισαχθείς σε οποιαδήποτε σχολή. Με αυτό το δεδομένο ποια σχολή θα επέλεγες; Αυτή είναι το νούμερο 1 που πρέπει να επιλέξεις στο μηχανογραφικό σου δελτίο. Και ας υποθέσουμε πάλι ότι περνάς σε οποιαδήποτε σχολή εκτός από αυτή που επέλεξες με το νούμερο 1. Ποια θα ήταν τώρα η σχολή που θα διάλεγες από τις υπόλοιπες που απέμειναν; Αυτή είναι το νούμερο 2 που πρέπει να επιλέξεις στο μηχανογραφικό σου. Και συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό, να ολοκληρώσεις τις επιλογές σου».

»Δήλωσε όσες σχολές επιθυμείς, δεν έχει κόστος. Αντιθέτως, αυξάνεις την πιθανότητα επιτυχίας. Μην ασχολείσαι με τα μόρια που είχε πέρυσι κάθε σχολή. Επίλεξε σχολές με μόρια πολύ παραπάνω από τα δικά σου, εφόσον τις επιθυμείς, αλλά και σχολές με πολύ λιγότερα μόρια από τα δικά σου. Βάλε δηλαδή ‘‘μαξιλαράκι’’ για την απίθανη-υποθετική περίπτωση που θα υπάρξει δραματική άνοδος των βάσεων».

»Δηλαδή, η συνταγή είναι:

– δραματική μείωση των βάσεων, τι θα ήθελα;
– δραματική αύξηση των βάσεων, με τι θα συμβιβαζόμουν;»

»Η κλασική συνταγή ‘‘υπολογίζω τα μόριά μου και στη συνέχεια τα συγκρίνω με τις βάσεις των σχολών κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, για να κάνω την επιλογή μου’’ είναι ΛΑΘΟΣ. Το πιθανότερο με αυτό τον τρόπο είναι να περάσεις σε σχολή που δεν θα σου αρέσει το αντικείμενο ούτε για να το σπουδάσεις, ούτε για να ασχοληθείς με αυτό στη συνέχεια επαγγελματικά».

»Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι βάσεις. Ειδικά φέτος που οι ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων – τριτέκνων – κοινωνικών κριτηρίων ισχύουν για όλη την επικράτεια της χώρας και όχι μόνο για την περιφέρεια στην οποία κατοικεί μόνιμα ο υποψήφιος, οι μεταβολές των βάσεων στις ειδικές αυτές κατηγορίες θα είναι μεγάλες».

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.