Ίση μεταχείριση για τις τράπεζες θα ζητήσει ο Στουρνάρας – Ιστορικός συμβιβασμός στην Ευρώπη – και η Μέρκελ φοβέρα θέλει

Πάσα από Μόντι για 50 δισ. ευρώ ανάσα στο χρέος

Η στάση του Μάριο Μόντι έκαμψε τις αντιρρήσεις της Ανγκελα Μέρκελ γιατην απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία και όχι από τις κυβερνήσεις, ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα.

Αν και οι αποφάσεις αφορούν Ισπανία και Ιταλία, εν τούτοις δημιουργούν ελπίδες για επέκταση της ρύθμισης και στην Ελλάδα, κάτι που ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σχεδιάζει να ζητήσει προσδοκώντας ελάφρυνση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.

Προσδοκίες για υλοποίηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με πιο χαλαρούς όρους δημιουργεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν και η απόφαση που επετεύχθη χάρη στην επιμονή του Μάριο Μόντι αφορά την Ιταλία και την Ισπανία, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα στην τρόικα ζητώντας ίση μεταχείριση για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Για την Ελλάδα επέκταση του μέτρου σημαίνει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκύψει από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται εξαιτίας της ύφεσης. Ως εκ τούτου το δημόσιο χρεός θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα διευκολύνοντας την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες τα ξημερώματα της Παρασκευής αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για επέκταση του μέτρου και στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης καθώς στο κείμενο αναφέρεται ότι μπορεί να ισχύσει για «παρόμοιες περιπτώσεις». Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι η ιταλο-ισπανική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί μεν να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα άμεσα καθώς η χώρα μας έχει ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου, αλλά αν η Ελλάδα βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αποτελεί συνήθη πρακτική οι ρυθμίσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένα κράτη να γενικεύονται υπό προϋποθέσεις σε όλα τα μέλη της ΕΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η προϋπόθεση είναι η αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή του ελέγχου των ελλειμμάτων και του χρέους, γεγονός που για τις χώρες οι οποίες είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα ισοδυναμεί με την εφαρμογή των μνημονίων.

Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται συγκρατημένοι και προτιμούν να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας σχεδιάζει να διεκδικήσει τα 50 δισ. ευρώ ζητώντας από τους εταίρους μας την επέκταση του μέτρου σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως η διαπραγμάτευση αυτή, όπως και όλες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι «θέμα επιχειρημάτων και τεκμηριωμένων προτάσεων».

Επιπλέον η απόφαση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης λύνει για την κυβέρνηση και το πρόβλημα του πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή αν θα γίνει με κοινές ή προνομιούχες μετοχές, αν θα συμμετέχουν ή όχι και σε ποιο ποσοστό οι ιδιώτες κτλ.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας σημειώνει ότι «διευκολύνει σημαντικά τα κράτη τα οποία δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο χρέος από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης». Προσθέτει δε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, που ελπίζουμε να τύχει της ίδιας μεταχείρισης, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 40-50 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μείωση του χρέους κατά 20%-25% του ΑΕΠ».

Πράγμα που σημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου για χρέος ίσο με το 120% του ΑΕΠ το 2020 είτε μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα είτε μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολύ πιο χαλαρούς όρους.

Διαβουλεύσεις
Πυρετός εν όψει προγραμματικών δηλώσεων

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τους υπουργούς της κυβέρνησης και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα στελέχη των υπουργείων και τους αρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα διαμορφώσει το πλαίσιο και τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής στο οποίο θα περιλαμβάνονται επεξεργασμένες προτάσεις για τη συγκράτηση των δαπανών, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς πιστεύει ότι παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στο άνοιγμα των αγορών.

Οσον αφορά την αναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, ο κ. Στουρνάρας σχεδιάζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρεί ότι η οργανωμένη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου αποτελεί κλειδί για την έκβαση των διεκδικήσεων της χώρας και την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για την αξιοποίηση στελεχών του κόμματος, μαζί με αυτά της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε θέσεις γενικών γραμματέων στα οικονομικά υπουργεία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.