Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για αλλαγές στις επιτελικές θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης, από τους γενικούς γραμματείς υπουργείων ως τις διοικήσεις ΔΕΚΟ και Οργανισμών.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως σχολίαζαν αρμόδια στελέχη στον «Τύπο της Κυριακής», δεν είναι να επέλθουν σαρωτικές αλλαγές αλλά να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος. Γι’ αυτό και θα παραμείνουν στις θέσεις τους πρόσωπα που έχουν αποδείξει τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά τους, παράλληλα με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσανατολίζεται στη δημιουργία της «ελληνικής task force», μιας διαπραγματευτικής ομάδας με μέλη το ικανότερο επιστημονικό προσωπικό της χώρας για το δύσκολο έργο των αναδιαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Είτε στην ομάδα αυτή είτε σε θέσεις του υπουργείου, όπως το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν δύο άνθρωποι με γνώσεις επί των οικονομικών και δημοσιονομικών: ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Λουκά Παπαδήμου, και ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ουσιαστικά διοικούν οι Τάκης Θωμόπουλος και Χαρ. Κύρκος, η αλλαγή είχε δρομολογηθεί πριν από τις εκλογές, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις τριών μελών του γενικού συμβουλίου, εκ των οποίων το ένα θα καταλάβει τη θέση του προέδρου, καθώς και δύο μελών της εκτελεστικής επιτροπής, εκ των οποίων το ένα θα είναι διευθύνων σύμβουλος.

Μετά την παραίτηση του Γιάννη Κουκιάδη από το ΤΑΙΠΕΔ, αναζητείται το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει και θα «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Πιθανότατα, θα είναι το νυν μέλος του Ταμείου Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. στο διοικητικό συμβούλιο.

Στην Εθνική Τράπεζα οι αλλαγές επήλθαν ήδη, με τον Γιώργο Ζαννιά να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, μετά την παραίτηση του Βασίλη Ράπανου, και τον Αλέξανδρο Τουρκολιά να ορίζεται διευθύνων σύμβουλος αντί του Απόστολου Ταμβακάκη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες απουσίαζε στις Βρυξέλλες.

Αλλαγή φρουράς στις διοικήσεις

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, Γιάννη Σπανουδάκη, προορίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει η στρατηγική περί ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, καθώς ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί κατά του «ξεπουλήματος» του κερδοφόρου ΟΠΑΠ.

Με ημερομηνία λήξης θεωρείται η θητεία των δύο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού και Κωνσταντίνου Θέου, ενώ αλλαγές επίσης αναμένονται στη σύνθεση του Δ.Σ. της Επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αλλάξει στελέχη, με στόχο κυρίως τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, εν όψει μάλιστα της περαιτέρω αποκρατικοποίησής της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΝΤΟΣ των αμέσως επόμενων 15 ημερών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο «κύκλος των στελεχών» που θα τοποθετηθούν επικεφαλής στις γραμματείες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και στα Ταμεία και στους Οργανισμούς της εποπτείας του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θετικά αντιμετωπίζεται η παραμονή του Μιχάλη Χάλαρη στη θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Ροβέρτου Σπυρόπουλου στο «τιμόνι» του ΙΚΑ. Δεν αποκλείεται, επίσης, να τοποθετηθεί σε θέση-«κλειδί» ο νυν διοικητής του ΟΓΑ, Παναγιώτης Πέτρουλας.

Μετά την οριστικοποίηση των προσώπων που θα διατηρηθούν σε καίριες θέσεις του υπουργείου Εργασίας, των Ταμείων και των Οργανισμών Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής, ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης θα εξετάσει την αξιοποίηση στελεχών της Ν.Δ. Όπως όλα δείχνουν, σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του υπουργείου, εν όψει και της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, θα διαδραματίσουν παράγοντες της Ν.Δ. που έχουν γνώσεις και απέκτησαν εμπειρία σε θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά την περίοδο 2004-2009.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Κωστής Μουσουρούλης έχει ήδη αναθέσει την κατάρτιση του νέου οργανογράμματος σε ανθρώπους που γνωρίζει προσωπικά από τη θητεία του στις Βρυξέλλες. Κατ’ αρχάς, εξαιρετικά δύσκολα να παραμείνουν οι τέσσερις νυν γενικοί γραμματείς Αθ. Χριστόπουλος (Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας), Ν. Λίτινας (Ναυτιλίας), Θ. Πάλλης (Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής) και Δ. Χαλκιώτης (Αιγαίου). Ως αντικαταστάτες ακούγονται τα ονόματα των Ν. Φιλίππου και Γιώργου Βλάχου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων της χώρας και ιδίως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, που βρίσκονται στο επίκεντρο των προωθούμενων αποκρατικοποιήσεων. «Φαβορί» για τον ΟΛΠ θεωρείται ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Αναστασόπουλος, ενώ στον ΟΛΘ επανήλθε ο κ. Στέλιος Αγγελούδης, διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ. Περισσότερες πιθανότητες απομάκρυνσης συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΝΑΤ Χρ. Φωτίου, ενώ η πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, Μ. Δίπλα, χαίρει εκτίμησης στη Συγγρού. Τα ονόματα που ακούγονται είναι των Θ. Βαρίνου και Γερ. Τιμαγένη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ των ίδιων γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας και των ίδιων διοικητών στους εποπτευόμενους φορείς του εισηγήθηκε στο Μαξίμου ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ενημέρωση των νέων συνεργατών. Μοναδική αλλαγή για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι αυτή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρη. Σε μια τέτοια περίπτωση, στο τραπέζι έχει πέσει ως επικρατέστερο το όνομα του τέως υπουργού Υγείας και τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ., καθηγητή, Αθανάσιου Γιαννόπουλου.

Σαρωτικές αλλαγές δεν αναμένονται επίσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και αυτό γιατί ο νέος υπουργός Αθανάσιος Τσαφτσάρης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, διαδέχεται αφενός μεν τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια και αφετέρου πριν από αυτόν υπουργός ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης, και οι δυο τους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ των ρόλων στη γνωστή παροιμία «ήλθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» εκδηλώθηκε από την πρώτη εβδομάδα της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας. Στο Μαρούσι «τα άγρια» ενσαρκώνονται από τον παλιό γενικό γραμματέα, Βασίλη Κουλαϊδή, ο οποίος σε ανοικτή γραμμή με την «έκπτωτη αυτοκράτειρα» της Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, έχει στυλώσει τα πόδια και αρνείται να υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του στο νέο υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Στην ίδια γραμμή με τον Β. Κουλαϊδή κινούνται και οι ειδικοί γραμματείς Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Παπάζογλου και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Κοντογιάννης. Κανείς τους δεν έσπευσε να υποβάλει γραπτώς παραίτηση. Και οι τρεις περιορίστηκαν να δηλώσουν προφορικώς ότι θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της νέας ηγεσίας.

Το ρόλο του «ήμερου» έχει παίξει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ο Κ. Αρβανιτόπουλος αποφεύγοντας να ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στο γενικό γραμματέα που δείχνει να έχει κολλήσει στο «μέλι» της καρέκλας του. Ετσι, στην πολιτική στελέχωση του υπουργείου Παιδείας έχει διαμορφωθεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Ο νέος υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ακόμη και αν εξαντλήσει τις δεινές διαπραγματευτικές ικανότητες που απέδειξε ότι διαθέτει στην περιβόητη υπόθεση «Υπατία», θεωρείται αδύνατο να συνεργαστεί αρμονικά με έναν από τους χειρότερους εχθρούς του, όπως ο Β. Κουλαϊδής.

Υφυπουργός και απερχόμενος γενικός ανήκουν αμφότεροι στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου εάν τα πράγματα είχαν έλθει διαφορετικά, ο μεν Θ. Παπαθεοδώρου θα διεκδικούσε την επανεκλογή του στο αξίωμα του πρύτανη με βασικό αντίπαλό του τον Β. Κουλαϊδή, ο οποίος είχε προετοιμαστεί για τη σκληρή μάχη αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα της θέσης του στο υπουργείο Παιδείας υπό τις ευλογίες της Α. Διαμαντοπούλου. Είναι γνωστό ότι η πρώην υπουργός Παιδείας κατάφερε να διαχειριστεί το χτύπημα της μη εκλογής της στη Βουλή αλλά υπέκυψε στον κλονισμό που της προκάλεσε η επέλαση του Θ. Παπαθεοδώρου στο παλιό της βασίλειο.

Ο υφυπουργός από τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε καταφέρει να σπάσει τα νεύρα της Α. Διαμαντοπούλου, υψώνοντας το λάβαρο εναντίον του νόμου των ΑΕΙ. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, φέροντας την πρώην υπουργό να τα μαζεύει και να φεύγει κλονισμένη στην Αγγλία, όπου σπουδάζει ο γιος της, δεν έχουν μεν επιβεβαιωθεί, αλλά απηχούν το κλίμα γύρω από την πρώην «σιδηρά» υπουργό.

Η εμπλοκή μεταξύ παλαιάς και νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αναμενόταν να λήξει ίσως και εντός του Σαββατοκύριακου. Εκτός όλων των παραπάνω, η κατάσταση είναι προβληματική, διότι ο Β. Κουλαϊδής έχει κατεβάσει το μολύβι του: ούτε παραίτηση υπογράφει ούτε τα «τρέχοντα» του υπουργείου, ενώ φέρεται να συνδέει την εμμονή του με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, όπου ανήκει, «συγκυβερνά». Οσοι όμως γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις απέκλειαν το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος την παραμονή του στο υπουργείο Παιδείας.

Τύπος της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.