Έρχεται… Αρμαγεδδών ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο. Οπως έγινε γνωστό από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές η Ομοσπονδία των Εφοριακών (ΠΟΕ ΔΟΥ), είναι ραγδαία η αύξηση των χρεών που έγιναν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Μαΐου.

Οι εφοριακοί προέβλεψαν ότι η κατάσταση αναμένεται να γίνει δραματική όσο θα πλησιάζει η καταβολή μιας σειράς από φόρους. Πρόκειται για το ΕΤΑΚ του 2009, οι ΦΑΠ από το 2010 έως και το 2012, καθώς και ο φόρος εισοδήματος του 2011. Το πρόβλημα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.

Για τον λόγο αυτό η ΠΟΕ ΔΟΥ προτείνει ρύθμιση με δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο. Προτείνει πάγωμα των δόσεων για νοικοκυριά με εισόδημα έως 650 ευρώ τον μήνα (αφαιρουμένης τυχόν δόσης του στεγαστικού ή ενοικίου κ.λπ.).

Από 651 έως 1.000 ευρώ προτείνεται η μηνιαία δόση να είναι το 10%, από 1.001 έως 1.500 ευρώ το 15% και από 1.501 έως 2.000 ευρώ το 20%. Ετσι εκτιμούν ότι θα πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας.

Ταυτόχρονα οι εφοριακοί προτείνουν συμψηφισμό χρεών μεταξύ των επιχειρήσεων και του Δημοσίου. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις στις οποίες χρωστά το Δημόσιο θα λαμβάνουν αρχικά ένα ειδικό πιστοποιητικό, στο οποίο θα βεβαιώνεται η απαίτησή τους από αυτό. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούν το ίδιο πιστοποιητικό για να εξοφλούν οφειλές προς άλλες επιχειρήσεις.

Για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στον κλάδο τους οι εφοριακοί προτείνουν να ισχύσει καθολικός έλεγχος «πόθεν έσχες». Επίσης το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται για τους ίδιους ζητούν να επεκταθεί και σε πολιτικά πρόσωπα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.